Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 19.10.2025. 12:00

Vredni pčelar iz Čačka: Šta sve pravi Marjan Gojković iz svojih 200 košnica?

Šesta je generacija pčelara u svojoj porodici i uspeo je da zaokruži gotovo celokupnu proizvodnju. Šta sve proizvodi i ko su kupci?

Vredni pčelar iz Čačka: Šta sve pravi Marjan Gojković iz svojih 200 košnica?
Foto: Gordana Nastić
41
0
0

Čačanin Marjan Gojković šesta je generacija pčelara u svojoj porodici. Za više od 50 godina, koliko pčelari, uspeo je da zaokruži gotovo celokupnu proizvodnju - osim meda, u ponudi ima i matični mleč, polen, propolis, ali i dijetetske proizvode u kombinaciji meda sa cimetom, susamom, rastavićem ili semenom bundeve.

Takođe, proizvodi i med sa kandiranim voćem, sa mentom i đumbirom, aronijom, orahom i kupinovim vinom, ali i alkoholna pića - medovinu i medovaču. Svi ovi proizvodi se obavezno nađu na njegovom štandu kad god ode na neki pčelarski sajam, a tako je bilo i na nedavno održanom Međunarodnom sajmu pčelarstva u Vranju.

Na njegovom štandu tražilo se pakovanje polena više, a koji prodaje po ceni od 1.800 din/kg. Gotovo za tili čas je sa njegove tezge nestalo mlevenog i polena u zrnu.

Mukotrpan posao

Kada počne priču o ovoj proizvodnji Marjan ne propusti priliku da istakne koliko je to mukotrpan posao. Ističe da polen sakuplja unutrašnjim i spoljnim hvatačima postavljenim u 200 košnica. Da bi pčelaru sakupila jedno zrno polena, pčela mora da obiđe između 120 i 150 cvetova, priča nam. One zatim prikupljeni polen prenose do košnice u koficama koje imaju na zadnjim nožicama. Kada dođu u košnicu moraju da prođu kroz spoljašnje i unutrašnje hvatače i sav polen koji se zakačio na njihovim nogama i telu otpadne u postavljene rešetke.

Marjan Gojković sa kupcima
Na Sajmu pčelarstva u Vranju velika je potražnja bila za polenom

Svako jako pčelinje društvo može u toku godine da prikupi od 30 do 40 kilograma polena s tim što ta količina može da ide i do 100 kg u godinama koje pogoduju sakupljanju.

"Kada smo na terenu, polen bukvalno sakupljamo svaki dan. Sve prikupljene količine odnosimo na hlađenje, a potom i na sušenje koje obavljamo u za to specijalno napravljenoj sušari", priča Gojković, ističući da u njoj može bez problema da osuši polen i na plus 40 ali i na minus 20 što inače nisu u mogućnosti oni koji ne poseduju ovakve profesionalne sušare.

Mleveni polen za prihranu pčela

Polen suši u proseku od 16 do 24 sata na temperaturi od 45 do 48 stepeni Celzijusa, a potom sledi provejavanje kako bi iz njega bile odstranjene sve nečistoće, poput nogica i glavica pčela. Tako očišćen polen se, prema rečima našeg sagovornika, najbolje čuva u zamrzivaču. Može i u nekoj hermetički zatvorenoj posudi, ali on ipak preporučuje zamrzivač zato što tu ima najbolje uslove.

Mleveni polen od njega najviše kupuju pčelari za prihranu pčela.

Marjan Gojković
Zahvaljujući iskustvu i dugoj tradiciji, zaokružio je proces proizvodnje pčelinjih proizvoda

"Ovaj proces otpočinju tako što najčešće 100 grama polena rastvore u kilogram meda ili nekog sirupa. Mnogi, međutim, zbog nedostatka novca ovu količinu umeju da prepolove."

Vodeći mađarski stručnjak za bolesti pčela: Četiri su njihove glavne "ubice", nije samo varoa!

Kaže nam da i te kako žali zbog ogromnog gubitka pčela koji se u ovoj godini desio u svetu i kod nas. Ne može da se pomiri sa činjenicom da ti gubici u Banatu iznose od 80 do 100%.

"To su ogromni gubici za nas pčelare. Jedna košnica košta od 150 do 200 evra, pa sada vidite koliku štetu imamo. To je veliki veliki novac, ali pčelari, nažalost, nisu u mogućnosti da spreče ovu pojavu", kaže nam za kraj razgovora ovaj iskusni čačanski pčelar.


Tagovi

Marjan Gojković Pčelar Polen Propolis Med Mleč


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.