Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za životnu sredinu, a to je veliki nesporazum", rekao ekonomista Ralf Osa iz Svetske trgovinske organizacije.
Kupujmo hranu od lokalnih proizvođača u krugu od najviše 30 kilometara, misao vodilja je onih koji na taj način žele da očuvaju prirodu. Ali, studija koju je sprovela Svetska trgovinska organizacija (WTO), pokazala je da kupovina lokalno proizvedene jabuke nije uvek bolja za klimu od one koja je došla, na primer, sa Novog Zelanda, udaljenog više od 18.000 kilometara.
"Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za životnu sredinu, a to je veliki nesporazum", rekao je glavni ekonomist WTO-a u Nemačkoj, Ralf Osa za agenciju dpa, a prenosi msn.
On tvrdi da to nije uvek točno. Dakle, kaže Osa, jabuke sa Novog Zelanda zimi su "svežije" od jabuka iz Nemačke, jer su nemačke jabuke bile u hladnjačama, a to troši energiju. Pojasnio je da emisije zbog prometa čine relativno mali udeo ukupnih emisija dok proizvod dođe na tržište. U slučaju hrane, to je u proseku 10 odsto. No postoje velike razlike u emisijama iz proizvodnje.
"Ako je povrće ili voće u sezoni u drugoj zemlji, a ne u našoj te se kod nas uzgaja u grejanom stakleniku ili je održavano u hladnjači, tada su proizvodne emisije lokalno proizvedene robe često veće nego u drugde", naglasio je Osa i dodao da uvoz nije uvek loš.
Smatra da bi globalna trgovina mogla da bude značajna u smanjenju emisija štetnih za klimu. Da bismo to postigli, moramo drugačije trgovati, a ne manje, rekao je.
"Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike", zaključio je.
Tagovi
Autorka
61