Pretraživanje tekstova
"Želimo da svaki građanin zna šta kupuje i da bude siguran da proizvod nosi pečat domaćeg porekla", pojasnio je ministar poljoprivede
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić najavio je uvođenje posebne nacionalne oznake "Rođeno i hranjeno u Srbiji" koja će potrošačima garantovati poreklo i kvalitet domaćih proizvoda.
"Želimo da svaki građanin zna šta kupuje i da bude siguran da proizvod nosi pečat domaćeg porekla. Takve oznake biće zakonom definisane i značiće zaštitu i potrošača, i proizvođača koji poštuju propise i tradiciju", objasnio je Glamočić prilikom jučerašnje (28. okotbar) posete porodičnoj preradu mesa "Lemaić" u Vašici, opština Šid, koja vodi farmu sa 60 krmača i više od 1.000 prasadi i tovljenika godišnje.
Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Glamočić je naveo da je gazdinstvo porodice Lemaić jedan od najboljih primera kako izgleda savremeno stočarstvo koje počiva na sopstvenoj proizvodnji i preradi.
"Ovo je jedan od najboljih primera zaokružene proizvodnje - sve što se ovde rodi, ovde se i preradi i proda. Takvi proizvođači čuvaju vrednost, tradiciju i ime svog kraja. Zato država podržava ovakve ljude i ovakve projekte."
U toku javni poziv za podsticaje za organsko stočarstvo. Ko može da se prijavi?
On je najavio nove mere podrške.
"Subvencije idu redovno - za tovljenike, krmače i druge kategorije. Država će nastaviti da podstiče one koji ulažu u svoju proizvodnju. Svaki tovljenik biće podržan sa 1.500 dinara, a uskoro će biti raspisan i javni poziv za nabavku nove opreme u stočarstvu", zaključio je resorni ministar
Izvori
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije
Tagovi
Dragan Glamočić Hranjeno u Srbiji Subvencije Pečat domaćeg porekla Nove mere podrške
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Na teritoriji Timočke Krajine berba grožđa je nedavno završena. O tome kakvi su prinosi i procenat šećera kod različitih sorti, čitajte uskoro na portalu.
Foto: PSS Knjaževac