Ana gaji murciano-granadin koze, autohtonu špansku mlečnu rasu, a takođe ih ukršta sa burskim kozama da bi proizvela kvalitetnije kozje meso. Za svoje proizvode dobila je brojne nagrade i priznanja, a svoju delatnost želi da proširi i na seoski turizam.
U visoravni španske regije Kastilja-La Manča, u selu Kanalehas del Arojo, živi i radi Ana Abad Gerero, poljoprivredni inženjer i veterinar sa jasnom vizijom - spoj tradicije, kvaliteta i inovacija u poljoprivredi.
Ana je studirala agronomiju i veterinu u Madridu, ali gradski život nije bio njen poziv. "To me je ograničilo, bilo je previše ljudi na premalo prostora. Nisam mogla da živim kako sam želela. Volim prirodu, zdrav život i mir", ističe ona. Vrativši se u svoju rodnu Kuenku, odlučila je da se bavi stočarstvom, uzgojem koza i konja i proizvodnjom sira od sirovog kozjeg mleka.
Uzgaja koze murciano-granadine, autohtonu mlečnu rasu, a takođe ih ukršta sa burskim kozama da bi proizvela kvalitetnije kozje meso. "Dobro se prilagođavaju klimi ovog regiona", dodaje ona.
Kako je objasnila, ona proizvodi sir od sirovog mleka, bez pasterizacije, čime se čuva njegov jak ukus i organoleptička svojstva: "Sir od sirovog kozjeg mleka je lakše svarljiv i zdraviji jer ima više probiotika." U proizvodnji koristi plemenitu plesan Penicillium camemberti i Geotrichum candidum, a posebna pažnja se poklanja svakom koraku procesa, od ceđenja mleka do zrenja sira, koje traje tri nedelje.
Njeni sirevi iz linije Valhondo bili su među finalistima za najbolje sireve u Španiji na renomiranom sajmu Salon Gourmets u Madridu. Za svoju inovativnost u pripremi pečenog kozjeg mesa dobila je nagradu koju je uložila u izgradnju nove štale.
"Imamo različite vrste sireva - prirodne i aromatizovane lokalnim začinskim biljem: lavandom, majčinom dušicom, ruzmarinom. Bilje ne stavljamo spolja, već dodajemo njihov ekstrakt u mleko. Zbog toga sir ima jači miris i ukus", rekla je.
Iako entuzijazma i vizije ne nedostaje, izazovi su brojni. Najveći problem je što nema radne snage. Na farmi rade samo njen otac i ona. "Potrebna vam je radna snaga da biste rasli." Uprkos oglasima, Španci se ne javljaju. "Sada uvodimo Marokanca u posao, a i njega smo slučajno našli."
Ana planira da u budućnosti razvija uzgoj španskih konja za dresurno jahanje, ukrštajući ih sa srednjoevropskim pastuvima. Pored toga, sve više pažnje se poklanja razvoju seoskog turizma. "Pripremam ekskurzije kako bi turisti bolje upoznali naš kraj, izbliza videli kako pravimo sir i probali naše proizvode."
Celu 17. epizodu serijala Talenti EU regija pogledajte u nastavku:
Projekat Talenti EU regija, koji sufinansira Evropska unija, fokusiran je na europski demografski problem odliva mozgova. Budući da se neke regije bore s rastućom nerazvijenošću i nedostatkom talenata, serijal emisija RTV Slovenije se bavi upravo problemom manjih regija koje napušta mlado i visokoobrazovano stanovništvo. Kroz 26 emisija predstaviće se dobre prakse iz 11 evropskih zemalja koje su se uhvatile u koštac s ovim sve brže rastućim trendom.
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Partner
Ljubljana,
Slovenija
tel: +386 41 327851,
e-mail: barbara.zrimsek@rtvslo.si
web: https://www.rtvslo.si/talenti-eu-regij/