Prema najnovijem izveštaju najvećeg italijanskog poljoprivrednog udruženja Coldiretti i istraživačkog instituta Eurispes, mafija je duboko infiltrirana i u sektor poljoprivrede i prehrambene industrije.
Kada se spomene reč mafija, mnogi pomisle na iznuđivanje, trgovinu drogom i mračne kriminalne klanove iz filmova. Ipak, slika je daleko kompleksnija. Prema najnovijem izveštaju najvećeg italijanskog poljoprivrednog udruženja Coldiretti i istraživačkog instituta Eurispes, mafija je duboko infiltrirana i u sektor poljoprivrede i prehrambene industrije, piše Agrarheute.
Izveštaj, objavljen 20. maja, otkriva da se u poslednjih deset godina volumen kriminalnih aktivnosti u italijanskoj agroindustriji gotovo udvostručio i danas dostiže neverovatnih 25,2 milijarde evra godišnje. Poređenja radi, ukupna vrednost italijanske poljoprivredne proizvodnje u 2024. godini iznosila je 74,6 milijardi evra.
Ove brojke ukazuju na sistemski prodor organizovanog kriminala u svaki segment prehrambenog lanca, od proizvodnje i prerade do distribucije. Posebno su pogođeni sektori vina, jestivog ulja, pirinča i stočne hrane. Neretko se koriste nezakoniti aditivi, a proizvodi iz inostranstva ulepšavaju se lažnim ekološkim sertifikatima.
Jedan od najozbiljnijih aspekata delovanja "agro-mafije" je eksploatacija sezonskih radnika. Kroz sistem poznat kao "Caporalato", kriminalne mreže regrutuju radnike uglavnom iz zemalja poput Indije i Bangladeša i posreduju ih poljoprivrednicima preko fiktivnih zadruga. Iako poljoprivrednici plaćaju zadruzi, radnici na kraju dobiju i do 40 odsto manju platu od zakonom propisanog minimuma. Prošle godine jedan od takvih radnika smrtno je stradao na radnom mestu, što je dodatno uzburkalo javnost.
Problem više nije ograničen samo na Italiju. Organizovani kriminal širi se i na druge evropske zemlje: Nemačku, Austriju, Španiju, Belgiju i Holandiju. U tim zemljama kontrole su često neefikasne ili potpuno izostaju, što mafiji omogućava širenje svojih aktivnosti preko granica.
U Nemačkoj, iako još uvek nema službenih podataka o prisutnosti "agro-mafije", već postoje indikacije o sumnjivim prehrambenim proizvodima na policama trgovačkih lanaca.
Za poštene poljoprivrednike to znači sve težu borbu s damping cenama i pad poverenja u prave ekološke i fer proizvode. Problem, zaključuju, nije samo ekonomske prirode, već i etičke.
Tagovi
Autor