Ovaj pekar sa skoro 40 godina radnog iskustva sve pravi sam ručno, od hleba, peciva, do raznih poslastica. Zašto je odlučio da se preseli u manje mesto i koliko njegova pekara znači tamošnjim meštanima?
U malom selu Saelis, koje se nalazi u španskom regionu Kuenka, svako jutro počinje mirisom svežeg hleba i peciva. Za to je zaslužan Alberto Korona, pekar sa skoro četrdesetogodišnjim iskustvom, koji je u ovo selo doneo mnogo više od peciva - doneo je nadu da život u manjim sredinama ipak ima budućnost.
"Pekar sam od svoje 13. godine, a danas imam 51", počinje Alberto, vlasnik male pekare u kojoj sve pravi ručno.
Pre nego što se preselio, držao je pekaru u selu u blizini Barselone, ali je naišao na prepreke kada je pokušavao da kupi prostor u kojem je radio. "Nisam mogao da se dogovorim sa vlasnikom. Hteo sam da investiram, ali nije išlo. Pa sam počeo da tražim novu priliku negde drugde", kaže on.
Ta potraga ga je dovela do regiona Kastilja-La Manča, koji se, kao i mnoga ruralna područja širom Evrope, suočava sa izazovima depopulacije. Iako delovi regiona blizu Madrida beleže porast stanovništva, veliki deo teritorije - čak 75 % doživljava pad stanovništva.
"Uveli smo razne mere da zadržimo ljude na ovim prostorima", kaže Hoze Luis Gijaro iz ovog regiona. "Moramo istovremeno održavati javne usluge tamo gde ljudi odlaze i razvijati infrastrukturu u oblastima koje rastu."
Za Alberta su takve mere bile ključne. Povezao se sa fondacijom Arraigo, koja mu je pomogla da istraži mogućnosti preseljenja. Iako prva lokacija nije ispunila očekivanja, zahvaljujući pomoći gradonačelnice Palome, pronašao je prostor koji je potpuno renovirao. "Mašine su nove, osim krušne peći - zidane, skoro nove. Najbolje su. Sve ostalo sam premestio iz stare pekare. Sve imam pri ruci, što mi olakšava rad", rekao je on.
Danas se u njegovoj radionici stvara na desetine različitih proizvoda: od hleba od integralnog i specijalnog brašna, do peciva i kolača. Sve se radi ručno, sa pažnjom i ljubavlju koju prepoznaju njegovi kupci. "Raduje me kada su ljudi zadovoljni. Kada nešto okuse i pohvale", kaže Alberto uz osmeh.
Pored zanatskog znanja, sa sobom je poneo i nešto mnogo važnije - duh preduzetništva, posvećenost i spremnost za ulaganje u zajednicu. Njegov primer jasno pokazuje da se život na selu može obnoviti i obogatiti ako se ljudima obezbede pravi uslovi i podrška.
"Volim svoj posao. Ispunjava me. I ljudi su me ovde odlično prihvatili. To mnogo znači", zaključuje Alberto, dok za pultom već sprema novu rundu testa.
U nastavku pogledajte celu 15. epizodu serije #TalentiEUregija:
Projekat Talenti EU regija, koji sufinansira Evropska unija, fokusiran je na europski demografski problem odliva mozgova. Budući da se neke regije bore s rastućom nerazvijenošću i nedostatkom talenata, serijal emisija RTV Slovenije se bavi upravo problemom manjih regija koje napušta mlado i visokoobrazovano stanovništvo. Kroz 26 emisija predstaviće se dobre prakse iz 11 evropskih zemalja koje su se uhvatile u koštac s ovim sve brže rastućim trendom.
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Partner
Ljubljana,
Slovenija
tel: +386 41 327851,
e-mail: barbara.zrimsek@rtvslo.si
web: https://www.rtvslo.si/talenti-eu-regij/