Pretraživanje tekstova
Zahvaljujući složenom procesu koji je razvio jedan istraživač, iz kilograma perja može se ekstrahovati više od 750 grama proteina pogodnih za prehrembene proizvode
U Evropskoj uniji svake godine se baci 2,3 miliona tona kokošijeg perja. Ovaj podatak je zainteresovao tajlandskog istraživača i dizajnera koji živi i radi u Londonu.
Soravut Gun Kitibantorn došao je na ideju da iz ovog otpada koji uglavnom ni za šta ne služi, izvuče belančevine i potom od njega napravi svojevrsno meso, piše firstclass.
Naime, 91 odsto kokošijeg perja čine proteini, tačnije keratin koji ima visok sadržaj antioksidanasa. Osim toga, sadrži osam aminokiselina neophodnih za zdravu ishranu.
Zahvaljujući složenom procesu koji je razvio, iz kilograma perja može se ekstrahovati više od 750 grama proteina pogodnih za prehrembene proizvode.
Njegova firma Kera je od toga napravila veštačko meso za koje tvrde da nije njegova zamena nego da je čak bolje od mesa.
Prvi put su ga testirali u Londonu krajem marta, a vesti sa terena kažu da degustatori nisu mogli razlikovati proizvod od pravog mesa.
Tagovi
Prehrambeni proizvod Istraživanje Zamena za meso Veštačko meso Kokošije perje
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
#RuralFoto #životinje
Laste na dalekovodu u Kopačevu (Hrvatska).
Dušan Dunđerski
pre 4 dana
Ovo je baš dobra fotografija, podseća me na notni sistem u muzici. Ovo je baš dobra fotografija, podseća me na notni sistem u muzici.