Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 19.06.2025. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Srednja Dobrinja

Kad Dragan upregne Riđu i krene da šparta kukuruz: "Nije muka, ja ovo volim"

"Zahteva fizičku spremnost, više nego bilo koja teretana. Naravno, potrebna je i dobra kopačica, odnosno špartač, ali i umeće da se drži kako treba", kaže Dragan Simović iz Srednje Dobrinje

Kad Dragan upregne Riđu i krene da šparta kukuruz: "Nije muka, ja ovo volim"
Foto: AK grafika
172
0
0

U današnje vreme, uz svu dostupnu modernu mehanizaciju, obavljanje poslova na njivi na stari, tradicionalan način, odlazi u zaborav. Ali ne i na imanju Dragana Simovića iz Srednje Dobrinje kraj Požege. On ovih dana šparta kukuruz upravo onako kako se nekada radilo - pomoću konjske vuče.

"Zahteva fizičku spremnost, više nego bilo koja teretana. Naravno, potrebna je i dobra kopačica, odnosno špartač, ali i umeće da se drži kako treba", priča ovaj domaćin za Agroklub.

"Ne troši gorivo, ne lomi kukuruz"

Video koji prikazuje prelepe prizore Zlatiborskog kraja, vrednog Dragana i njegovog konja Riđu, na fejsbuk stranici Agrokluba za kratko vreme pogledalo je više od 60.000 ljudi.

Komentari se samo nižu: "Prelepa priroda, bravo domaćine", "Ne troši gorivo, ne lomi kukuruz", "Tako se nekada svuda radilo", do onih koji kažu "Kakve su to muke, kilogram kukuruza 18 dinara, a jedno jaje 25 dinara", "Nije ovo milina, ovo je muka".

"Meni nije muka, ja ovo volim. Traktora imam više komada, pratim korak sa vremenom, ali ovo je radi rekreacije, ljubavi i tradicije, da se ne zaboravi. I da nam drugi zavide", kaže kroz smeh naš sagovornik.

Kako nam pojašnjava, metalna kopačica-špartač je oruđe koje je na naše prostore stiglo nakon Drugog svetskog rata.

"Treba mi dva puta više vremena nego kada radim traktorom."

Spas za nepristupačne terene

Pod kukuruzom ima oko sedam hektara, a godišnje na ovaj, tradicionalan način, šparta do jednog hektara.

"Što kod sebe, što kod drugova. Uglavnom na nepristupačnim terenima gde traktor teže prolazi", kaže ovaj domaćin koji uzgaja i krompir na jednom hektaru, ali i pšenicu i ječam na oko dva hektara.

Međuredna kultivacija i prihrana kukuruza - pazite na koren, đubrivo ne bacajte "odoka"

Na ispaši je trenutno dvadesetak goveda i šest konja - vernih pomoćnika na njivi bez kojih špartanje ne bi ni bilo moguće. Riđo, koji mu pomaže ovih dana, mešavina je hrvatskog hladnokrvnjaka i bosanskog planinskog konja.

Špartanje kukuruza
Na ovaj, tradicionalan način, godišnje šparta do jednog hektara (foto: Dragan Simović)

"Stoka je od snega do snega na paši, zimi je jedino malo nezgodno kada su snegovi i hladnoće, onda ih premeštamo u štalu. Držimo i desetak svinja."

Draganova porodica proizvodi punomasni dimljeni sir trapist koji predstavljaju i na različitim sajmovima.

"Spremamo se polako i za proizvodnju klasičnog sira i kajmaka", kaže on na kraju razgovora.

Naslovna fotografija: AK grafika/Dragan Simović


Foto prilog


Tagovi

Dragan Simović Riđo Špartač Sir Kajmak Konj


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".