"Zahteva fizičku spremnost, više nego bilo koja teretana. Naravno, potrebna je i dobra kopačica, odnosno špartač, ali i umeće da se drži kako treba", kaže Dragan Simović iz Srednje Dobrinje
U današnje vreme, uz svu dostupnu modernu mehanizaciju, obavljanje poslova na njivi na stari, tradicionalan način, odlazi u zaborav. Ali ne i na imanju Dragana Simovića iz Srednje Dobrinje kraj Požege. On ovih dana šparta kukuruz upravo onako kako se nekada radilo - pomoću konjske vuče.
"Zahteva fizičku spremnost, više nego bilo koja teretana. Naravno, potrebna je i dobra kopačica, odnosno špartač, ali i umeće da se drži kako treba", priča ovaj domaćin za Agroklub.
Video koji prikazuje prelepe prizore Zlatiborskog kraja, vrednog Dragana i njegovog konja Riđu, na fejsbuk stranici Agrokluba za kratko vreme pogledalo je više od 60.000 ljudi.
Komentari se samo nižu: "Prelepa priroda, bravo domaćine", "Ne troši gorivo, ne lomi kukuruz", "Tako se nekada svuda radilo", do onih koji kažu "Kakve su to muke, kilogram kukuruza 18 dinara, a jedno jaje 25 dinara", "Nije ovo milina, ovo je muka".
"Meni nije muka, ja ovo volim. Traktora imam više komada, pratim korak sa vremenom, ali ovo je radi rekreacije, ljubavi i tradicije, da se ne zaboravi. I da nam drugi zavide", kaže kroz smeh naš sagovornik.
Kako nam pojašnjava, metalna kopačica-špartač je oruđe koje je na naše prostore stiglo nakon Drugog svetskog rata.
"Treba mi dva puta više vremena nego kada radim traktorom."
Pod kukuruzom ima oko sedam hektara, a godišnje na ovaj, tradicionalan način, šparta do jednog hektara.
"Što kod sebe, što kod drugova. Uglavnom na nepristupačnim terenima gde traktor teže prolazi", kaže ovaj domaćin koji uzgaja i krompir na jednom hektaru, ali i pšenicu i ječam na oko dva hektara.
Međuredna kultivacija i prihrana kukuruza - pazite na koren, đubrivo ne bacajte "odoka"
Na ispaši je trenutno dvadesetak goveda i šest konja - vernih pomoćnika na njivi bez kojih špartanje ne bi ni bilo moguće. Riđo, koji mu pomaže ovih dana, mešavina je hrvatskog hladnokrvnjaka i bosanskog planinskog konja.
"Stoka je od snega do snega na paši, zimi je jedino malo nezgodno kada su snegovi i hladnoće, onda ih premeštamo u štalu. Držimo i desetak svinja."
Draganova porodica proizvodi punomasni dimljeni sir trapist koji predstavljaju i na različitim sajmovima.
"Spremamo se polako i za proizvodnju klasičnog sira i kajmaka", kaže on na kraju razgovora.
Naslovna fotografija: AK grafika/Dragan Simović
Foto prilog
Tagovi
Autorka