Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaljeva peć
  • 02.09.2023. 16:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Koliko se koriste kaljeve peći i da li su danas samo "spomenici na sred kuće"?

Zoran Kujundžić iz Subotice do sada je napravio razne kaljeve peći - sve ručno rađene, farbane, slikane, a jedan od posebnih zahteva je bio da napravi peć sa jednom slikom Edvarda Munka.

Koliko se koriste kaljeve peći i da li su danas samo "spomenici na sred kuće"?
Foto: Zoran Kujundžić
  • 506
  • 122
  • 0

Iako je tek počeo septembar, uveliko se razmišlja o zimi i o grejanju, budući da je "pakleni" period iza nas i da će bivati sve hladnije. Iako su se mnogi opredelili za "modernije" načine grejanja, postoje još čuvari tradicije koji imaju, ali i onih koji prave kaljeve peći. Naziv je dobila po tome što se pravi od kaljeva, odnosno opeka različitog oblika.

Pojedini iz Srbije i okoline verovatno i dan danas imaju ovu peć u svom domu, ali sada uglavnom kao ukras, spomenik na neka vremena. Kao u jednoj šaljivoj priči kada su kolonisti došli u švabske kuće, pa za jednu stvar nisu našli primenu, čudeći se "šta će spomenik na sred kuće?"

Porodični biznis

Taj "spomenik" je grejao mnoge domove, a Zoran Kujundžić iz Subotice radi sve da one greju i dalje. Njegov otac je zanat nasledio od dede, da bi štafeta došla i u Zoranove ruke, koje su nastavile ovaj porodični biznis u firmi "Kujundžić i sinovi".

Ko je sledeći?

"Počeo sam ovim poslom da se bavim od 1993./94. kada sam imao 15-16 godina. Sve što proizvodimo je ručni rad. Ručno pravimo kaljeve, imate razne vrste glina, pa sve treba da se melje, uz poznavanje recepture. To se meša mašinama za mlevenje, a kasnije tek dolazi gipsani kalup. Od gline se prave ploče, koje idu na pečenje. Kaljevi se peku na nekih 1.020 stepeni prvi put, pa posle ide na gaziranje na određenu boju, koju kupac prethodno izabere", kaže Kujundžić.

I Munk bi pozavideo

Navodi da često imaju posebne zahteve, specijalne izrade, a ponekad kupac poželi da stavi i neku sliku ili posebnu mustru. Kujundžići sve to ručno stavljaju, farbaju, slikaju, a jedan od posebnih zahteva je imao u Holandiji kada je morao da napravi na peći sliku Vrisak Edvarda Munka.

"Mi smo još od maja prebukirani i puni za ovu godinu. Dakle, ako naručite peć sada, može da bude gotova tek za dve do tri godine. Ona je jako dobra, štedljiva, akumulira toplotu koja se zadržava u kući. Može da čuva toplotu 10-12 sati. U njoj se nalaze šamotne ploče i cigle, a ako je neka veća kuća u pitanju, može da se razvodi i centralno grejanje", kaže ovaj Subotičanin i dodaje da prave i peći na struju, kamine i slično.

Toplota iz ovih peći je prema rečima našeg sagovornika, drugačija i lepša

"Kupuju se u slučaju ako nema struje ili gasa, ili ako su ovi energenti skupi. Onda se založi kaljeva peć i to je sasvim drugačija toplota, osećaj je puno lepši. Mušterije takođe biraju i vrata, koja mogu da budu staklena, manja/veća, da se vidi vatra lepo", kaže Kujudžić.

Naći šegrta nije lako, a kako naš sagovornik kaže, zainteresovanost mladih je danas "sve manja - za bilo šta". Dođu, kaže, pa već treći dan odustanu. Pored ćerke, koja je slikarka, ima i tri sina, od kojih se nada da će bar jedan da nastavi porodičnu tradiciju.


Tagovi

Kaljeve peći Porodični biznis Zoran Kujundžić Kujundžić i sinovi Edvard Munk Grejanje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva