Duboko u strmim liticama Himalaja leži jedno od najređih i najslađih prirodnih blaga - takozvani "ludi med", koji proizvodi pčela Apis dorsata, poznata po svojoj veličini, agresivnosti i sposobnosti da stvara ogromne saće na liticama i visokom drveću.
Nedavno sam promenio telefon. Svi znamo koliko to može biti "mukotrpno". Prenos svih brojeva, fotografija koje nikada niste pogledali i dokumenata za koje ste čak i zaboravili da postoje. Pristupio sam tome prilično temeljno. Odlučio sam da pregledam galeriju, koja je sadržala hiljade fotografija, sredim je i time skratim vreme prenosa podataka.
Ukratko, nakon pola sata gledanja fotografija koje nikada nisam ni video, odlučio sam da poslednji dan odmora provedem gledajući kako moja nova "igračka" sama prenosi podatke. Nisam ništa obrisao.
Jedna od fotografija koja mi je ostala u sećanju je školska drugarica na ekspediciji u Nepalu. Kada smo se sreli na jednoj od naših godišnjica srednje škole, nisam je pitao kako je u planinama - hladno i bez vazduha, pretpostavljam - već da li je probala "ludi med".
Naime, duboko u strmim liticama Himalaja leži jedno od najređih i najslađih prirodnih blaga, pomenuti "ludi med". Njega beru iskusni i neustrašivi sakupljači, koji se penju na visoke planinske litice gde žive džinovske himalajske pčele Apis dorsata, poznate po svojoj veličini, agresivnosti i sposobnosti da stvaraju ogromne saće na liticama i visokom drveću.
Ovaj zlatni nektar ima jedinstven ukus i karakteristike koje se ne mogu naći nigde drugde, poznat je po svojim afrodizijačkim i lekovitim svojstvima, slatkom ukusu i halucinogenim efektima.
Nekada poznat i korišćen samo od strane nekoliko članova lokalnih zajednica u planinskim regionima, poslednjih godina je postao tražen luksuzni proizvod, nakon što su fotografi i filmski stvaraoci snimili nekoliko dokumentarnih filmova o ovom posebnom medu.
Na Jutjubu ima mnoštvo dokumentarnih filmova poput primerice Master of Bees, Honey That Makes You Hallucinate i Nepal's Mad Honey That Causes Hallucinations.
"Ludi med" Nepala se uglavnom nalazi u oblastima oko planina Anapurna, a okruzi Lamdžung, Mjagdi i Kaski su posebno poznati po njegovoj proizvodnji. Za Galegaun u okrugu Lamdžung se kaže da je glavno središte ovog meda, a meštani su pravi stručnjaci u njegovoj berbi.
Ovaj zadatak obavljaju samo odabrani pčelari, često muškarci koji su prošli dugogodišnju obuku i inicijaciju. Njihova je čast i dužnost da se suoče sa opasnošću kako bi zajednici obezbedili ovaj dragoceni resurs.
Priprema počinje danima unapred: proučava se ponašanje pčela, lokacija saća i izgled litica. Pre penjanja, obavljaju se rituali i molitve duhovima šuma i stena, tražeći zaštitu i smanjujući rizike. Berba "ludog meda" u Nepalu je izuzetno teška i opasna, jer se odvija na nadmorskoj visini od 2.500 do 3.500 metara.
Priča o kukuruzu, šećeru i stomacima koji nezaustavljivo rastu
Pomaže kod probavnih tegoba, jača imunitet, poboljšava zdravlje kože i respiratornih organa, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, regulisanju holesterola i ublažavanju bolova u telu.
Njegovi prirodni sastojci takođe pomažu u zarastanju rana, smanjenju upale i poboljšanju opšteg fizičkog zdravlja. Nedostaci uključuju vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Već sam pomenuo halucinogena svojstva, zar ne?
S obzirom na to da je danas sve na prodaju, a ceo svet je podređen turizmu - uključujući i poljoprivredu - tradicija se zanemaruje u korist dobrog selfija dronom ispred svetišta ili hrama. Čak ni berba meda u Nepalu više nije mistična.
Stoga, ako ste avanturista i ne patite od visine i željni ste novih iskustava, postoje i turistički izleti... čak i iz naših krajeva.
Ima mnogo naslova o ludom medu iz Nepala. Neki su snimljeni profesionalno, dronovima za krupne planove, drugi su bili potpuno gonzo (kamera prati radnju iz prve ruke - op.a.), dok je Ruhi Čenet, poznati turski jutjuber, putopisac i dokumentarista, jednostavno želeo da... halucinira.
Tagovi
Autor