Sistem je, kažu, zasnovan na podsticanju prirodnog refleksa kod krava.
Emisije amonijaka iz stočarske proizvodnje predstavljaju ozbiljnu pretnju po životnu sredinu i klimu. Naročito u mlekarstvu, mešanje kravljeg izmeta i urina izaziva oslobađanje amonijaka, štetnog gasa koji doprinosi zagađenju vazduha, zemljišta i vode, piše Agrarheute.
Ali inovativno rešenje iz Holandije sada nudi odgovor na ovaj problem: CowToilet, ili "toalet za krave".
Ova visokotehnološka inovacija je prvi put predstavljena u Švajcarskoj, na farmi Roosli u Helbulu u kantonu Lucern, a predstavljanje sistema široj javnosti održaće se 18. juna 2025. godine, u prisustvu stručnjaka i predstavnika lokalne poljoprivredne zajednice.
Razvio ga je holandski proizvođač Hanskamp, a zasniva se na stimulaciji prirodnog refleksa kod krava. Kažu da se blagim pritiskom nerva u blizini vimena krava podstiče na mokrenje, a urin se zatim skuplja u poseban kontejner pre nego što se pomeša sa izmetom.
Ključni problem nastaje upravo kada se urin i feces pomešaju, a enzim ureaza koji se nalazi u fecesu razlaže urin u amonijak. Razdvajanjem ove dve supstance, CovToilet efikasno sprečava emisije ovog štetnog gasa.
Prema proizvođaču, ova inovacija donosi niz prednosti. Pre svega, reč je o smanjenju emisije amonijaka, odnosno manjem zagađenju vazduha, zemljišta i podzemnih voda.
Zatim dolazi do poboljšanja higijene štala jer suvi podovi smanjuju rizik od oboljenja kopita i disajnih organa kod životinja, i na kraju upotreba urina kao đubriva, a prikupljeni urin se može koristiti kao dragoceno prirodno tečno đubrivo, smanjujući potrebu za veštačkim đubrivima.
Sistem će biti zvanično predstavljen javnosti na farmi Franca i Janise Roosli, koji su među prvima u Švajcarskoj odlučili da implementiraju ovu tehnologiju.
Pored domaćina, na događaju će govoriti i stručnjaci iz Agroskopa i Visoke škole za poljoprivredu, šumarstvo i bezbednost hrane (HAFL), objašnjavajući tehničke aspekte i potencijale za smanjenje emisija.
CowToilet je primer kako inovacije u stočarstvu mogu pozitivno uticati na životnu sredinu, zdravlje životinja i ekonomsku održivost farmi. Uvođenjem ovakvih tehnologija tradicionalna poljoprivreda dobija novu, ekološki prihvatljiviju dimenziju.
Tagovi
Autor