U Evropskoj uniji se godišnje baci više od 58 miliona tona hrane. To je otprilike 131 kg po stanovniku, a tržišna vrednost procenjuje se na 132 milijarde evra.
Međunarodni dan svesnosti o smanjenju gubitka hrane i bacanja hrane, obeležava se danas, 29. septembra. Prema procenama Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u Srbiji se, godišnje baci oko 247 hiljada tona hrane, što je oko 30-40 kg po stanovniku.
Ipak, postoji verovatnoća da je ovaj iznos daleko veći jer se, za razliku od mnogih razvijenih država, otpad od hrane u Srbiji uglavnom ne razdvaja od ostalog komunalnog otpada. Najviše hrane bacaju domaćinstva, i to čak 42 odsto, dok sektor proizvodnje i prerade hrane učestvuje sa 39 odsto, ugostiteljski objekti bacaju oko 14 odsto hrane, a sektor maloprodaje i veleprodaje baca pet procenata.
I ako vas ovi podaci iz Srbije nisu dovoljno frapirali, možda će ovaj iz Evropske unije, gde se godišnje baci više od 58 miliona tona hrane. To je otprilike 131 kg po stanovniku, a tržišna vrednost procenjuje se na 132 milijarde evra.
"Oko 10 odsto hrane koja je dostupna potrošačima u EU bude bačena. Istovremeno, više od 37 miliona ljudi u EU ne može da priušti kvalitetan obrok svakog drugog dana. Rasipanje hrane takođe predstavlja nepotrebno opterećenje za životnu sredinu i ograničene prirodne resurse, kao što su korišćenje zemljišta i vode", kazala je Kristina Liseči (Cristina Lisetchi), službenik za politiku Evropske komisije, prenosi Agencija za sigurnosti hrane BiH.
Više od polovine ukupnog otpada od hrane (54 odsto ili 70 kg po stanovniku) u 2021. godini u Evropskoj uniji nastalo je u domaćisntvima. Otprilike 16 odstvo otpada nastaje u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima te u maloprodajnim objektima poput supermarketa i trgovina. Ostatak otpada nastaje tokom proizvodnje.
Ulogu u sprečavanju i smanjenju bacanja hrane imaju svi - uključujući poljoprivrednike, proizvođače hrane, trgovce na malo, radnike u ugostiteljskom sektoru i na kraju potrošače.
Svetska organizacija za zaštitu prirode: Bacanje hrane uništava nas i našu planetu
Kod kuće, pojedinci mogu da preduzmu jednostavne, ali efikasne mere, kao što su planiranje obroka, korišćenje ostataka, pravilno čuvanje sveže i kuvane hrane i pravljenje razlike između naučno utemeljenih oznaka datuma "upotrijebiti do" i "najbolje upotrebiti do" navedenih na deklaraciji hrane.
Slično tome, savesne kupovne navike, kao što je priprema popisa za kupovinu i kupovina samo onoga što je potrebno, mogu pomoći u smanjenju bacanja hrane.
U vezi sa tim, NALED je pripremio Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane.
Tagovi
Autorka