Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 02.05.2023. 18:00

Pesticidi u hrani: Šta je pokazala analiza 12 prehrambenih proizvoda?

Samo je jedan proizvod uticao na skok sadržaja pesticida u posmatranom periodu.

Pesticidi u hrani: Šta je pokazala analiza 12 prehrambenih proizvoda?
Foto: Depositphoto/1odinmig.gmail.com
  • 133
  • 6
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA je objavila najnoviji izveštaj o ostacima pesticida u hrani koja se najčešće konzumira u Evropskoj uniji.

Prikupljeno je ukupno 87.863 uzorka hrane u 2021. godini. Analiza rezultata pokazuje da je 96,1 odsto njih bilo u okviru zakonski dozvoljenih nivoa. 

Analizirani su uzorci nasumično prikupljeni iz 12 prehrambenih proizvoda. Za 2021. godinu to su patlidžani, banane, brokoli, kultivisane gljive, grejpfrut, dinja, slatka paprika, stono grožđe, devičansko maslinovo ulje, pšenica, goveđa mast i kokošja jaja.

Utvrđeno je da od uzoraka analiziranih u koordinisanom programu 58,1 odsto nema nivoe ostataka koji se mogu kvantifikovati, a 39,8 odsto je sadržavalo jedan ili više ostataka u koncentracijama ispod ili jednakim dozvoljenim nivoima (poznatim kao maksimalni nivoi rezidua, ili MRL). Ostatke koji prelaze dozvoljene nivoe imalo je 2,1 odsto uzoraka, odnosno 295 uzoraka od kojih je 184 uzorka ili 1,3 odsto neusklađeno na osnovu merne nesigurnosti.

Negativni uticaji pesticida - na šta treba obratiti pažnju?

Od analiziranih uzoraka bilo je 53,3 odsto domaćih i 22,8 odsto iz drugih zemalja EU, iz trećih zemalja 19,6 odsto, a nepoznatog porekla 4,3 odsto. Slične stope zabeležene su i 2020. godine osim za uvoz iz trećih zemalja koji je sa 14 odsto u 2020. godini porastao na 19,6 odsto u 2021. 

Isti izbor proizvoda uzorkuje se svake tri godine, što znači da se mogu identifikovati uzlazni ili opadajući trendovi. Na osnovu toga ukupna stopa po kojoj ostaci pesticida premašuju MRL porasla je s 1,4 odsto u 2018. na 2,1 odsto u 2021. godine. Kad se iz ukupne stope izdvoji grejpfrut, nije bilo odstupanja. Zbog toga su 2021. države članice skrenule pažnju na veće prisustvo ostataka pesticida u grejpfrutima uvezenim izvan EU i iste godine Evropska komisija je povećala granične kontrole.

Izveštaj sugeriše da je malo verovatno da će prehrambeni proizvodi analizirani 2021. predstavljati zabrinutost za zdravlje potrošača. Ipak, izveštaj uključuje niz preporuka za povećanje efikasnosti evropskih sistema kontrole ostataka pesticida.


Povezana biljna vrsta

Grejpfrut

Grejpfrut

Engleski naziv: Grape fruit, Citrus paradisi | Latinski naziv: Citrus paradisi Macfad.

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkog ukusa. Smatra se da je hibrid narandže i limuna. Raste na područjima tropske i suptropske klime. Beru se i prerađuju svi... Više [+]

Tagovi

EFSA Ostaci pesticida u hrani Izvještaj Grejpfrut Pesticidi u hrani


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🚜Kažu da se pravi prijatelji poznaju u teškim vremenima, a Lovol 354 je tu za vas kroz svaku brazdu, svaki red i svaku sezonu. 💙 Pogon na sva četiri točka znači da nema odustajanja, a njegova snaga je taman onoliko koliko treba da posao b... Više [+]