Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari zanati
  • 21.05.2018. 16:00

Proizvođači katrana iz Jablanice čuvaju zanat od zaborava

U selu Jablanica u Zlatiborskom okrugu proizvodnja katrana je bila delatnost od koje su se prehranjivale čitave generacije. Ipak, danas je situacija potpuno drugačija, pa zanat od zaborava čuva svega nekoliko iskusnih katrandžija.

Proizvođači katrana iz Jablanice čuvaju zanat od zaborava
Foto: Pinterest / Vimeo
  • 1.779
  • 15
  • 0

Od proizvodnje katrana su ranije, u selima Zlatiborskog okruga,  živele stotine porodica, dok se umeće pečenja četinarske smole prenosilo sa generacije na generaciju. Međutim, danas tradicionalnu proizvodnju od zaborava čuva svega nekoliko katrandžija i to uglavnom u selu Jablanica. U tom živopisnom selu se, kako prenosi RTS, katran na isti način pravi vekovima.

Potreban veliki trud, ali i umeće

Ipak, pre nego što tamna smola poteče iz katranice, kako tvrdi katrandžija Ljubenko Radović, treba potrošiti mnogo snage i znoja. On napominje da, takođe, treba i dosta znanja i iskustva, da se pronađu najbolji panjevi crnog bora, dodajući da što su više panjevi u zemlji, oni su bolji za proizvodnju katrana. Radović ističe da dobar borov panj za dobijanje katrana treba u zemlji da provede bar 15-20 godina, a možda i više, dok su najbolji borovi su stolovaši, to jest oni koji su preživeli jedan vek svog života.

Omladina radije služi po kafićima u gradu

Odgovor na pitanje zašto ovim zanatom u današnje vreme mnogi ne žele da se bave i pored godišnje zarade od 5.000-6.000 evra leži u tome što je katrandžijski hleb, baš kao i rudarski, hleb sa devet kora. Ipak, on opstaje zahvaljujući vrednim i upornim katrandžijama poput Ljubenka Radovića, koji kaže da ga je svim tajnama posla naučio njegov otac koji je pekao i "najmanje desetak katranica smolario", hraneći tako čitavu porodicu. Ljubenko naglašava da taj posao star i nejak ne može da radi, a omladina je otišla u Zlatibor, ČajetinuUžice, da služi goste po kafićima i pere čaše za 20.000-25.000 dinara, što je kako kaže lakše nego da se rvu sa panjevima.

Kupci i dalje dolaze

Po katran u Jablanicu i danas često dolaze kupci sa raznih strana zato što se on i dalje koristi kao lek u melemima za ljude i domaće životinje, zatim za zaštitu drveta na brvnarama i brodovima, jer voda kroz njega ne može da prodre, a odavno je prerastao svoju nekadašnju cenu koja je iznosila 1kg katrana za 5kg žita.


Izvori

RTS


Tagovi

Katran Ljubenko Radović Jablanica Srbija Zlatibor Stari zanati


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.