Pretraživanje tekstova
Komad sira najstarijeg na svetu proizveden je fermentacijom kozjeg i kravljeg mleka
Naučnici su otkrili najstariji komad sira na svetu, star 3600 godina, oko vrata mumije pronađene u pustinji Ksinjiang, u Kini.
Ovaj sir je izuzetno dobro očuvan zahvaljujući suvoj klimi Tarim Basina, što je omogućilo da ostane netaknut hiljadama godina, navodi Sky News.
Istraživači Kineske akademije nauka u Pekingu su potvrdili da se radi o siru proizvedenom od kozjeg i kravljeg mleka, uz pomoć kefirnih zrnaca.
Zanimljivo je da su populacije iz bronzanog doba, iako netolerantne na laktozu, konzumirale mlečne proizvode, što pokazuje dugu istoriju njihove proizvodnje i upotrebe.
"Ovi uzorci sira među retkima su koji su sačuvani više od 3.000 godina," rekli su naučnici Sir je danas suv i tvrd, a na pitanje bi li ga probala, paleogenetičarka Qiaomei Fu jednostavno je odgovorila: "Nema šanse."
Ovo otkriće naglašava važnost sira kao jednog od najstarijih fermentisanih mlečnih proizvoda, koji su igrali ključnu ulogu u ishrani drevnih populacija.
How did ancient people ferment #dairy products? By studying the earliest “#cheese” product sample excavated from the Xiaohe Cemetery in #Xinjiang, #China’s research team has conducted the world’s first metagenomic study on ancient dairy product remains. #chinesestory pic.twitter.com/QTZYlXIuL0
— Beijing Daily (@DailyBeijing) September 26, 2024
Foto: Shutterstockphoto/Famed01/X/
Tagovi
Kefirna zrnca Netolerancija na laktozu Drevni narodi Najstariji sir Kozji sir Sir u ishrani
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..