Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Talenti EU regija
  • 28.06.2025. 16:00

Supružnici iz Slovenije liofilizacijom osvajaju svet jestivim cvećem

Danas izvoze u 30 zemalja sveta, a posebnu pažnju privlači i mleveni liofilizovani kupus koji uz različita jela menja boju

Supružnici iz Slovenije liofilizacijom osvajaju svet jestivim cvećem
Foto: RTV Slovenija
67
0
0

Ester Sentirmai, poreklom iz Mađarske, svoj novi dom pronašla je u Sloveniji, u blizini Nove Gorice. Tamo sa suprugom Filipom, rodom iz Slovenije, vodi neobičan i vrlo uspešan posao - gajenje i liofilizaciju jestivog cveća koje se koristi u poslastičarstvu i gastronomiji. Njihova firma LioFlor izrasla je iz skromne kućne bašte u međunarodno prepoznatljiv brend, čiji proizvodi danas putuju čak i na Havaje.

Počeci su bili jednostavni - domaće ruže koje je uzgajala suprugova baka bile su prve zvezde njihove ponude. Danas su te iste ruže izuzetno cenjene u Francuskoj i Španiji, a ponuda se stalno širi. Ester neumorno istražuje nove sorte i kombinacije cveća, tražeći savršenu ravnotežu između lepote, ukusa i izdržljivosti.

"Ovde u Sloveniji nam je jako lepo", kaže Ester. Njen životni put bio je nimalo uobičajen, Naime, supruga Filipa upoznala je u Ugandi, živeli su u Americi, potom u Indiji, a četiri godine proveli su u Australiji, gde su, između ostalog, radili i u parku s koalama. Danas, s dvoje djece, svoj su dom pronašli u regionu koji ih je osvojio prirodom i mirom, ali jezična barijera podstakla je Ester da sama stvori poslovnu priliku.

Beli cvetovi su poseban izazov

"Odabrala sam cveće jer je predivno i dostupno gotovo svima. Ipak, važno mi je bilo da mogu pravilno da ga sušim i pakujem, a da boje ostanu sačuvane kao sveže", pojašnjava. Ključ uspjeha bila je odluka da se koristi liofilizacija, proces koji omogućava sušenje na niskim temperaturama bez gubitka boje, mirisa, enzima i teksture, što je posebno važno za osetljivo cveće, poput zove.

jestivo cvijeće, torta
Njihovo cveće može se koristiti na razne načine, a ukrašavanje torti jedno je od njih

Prva velika investicija bio je liofilizator slovenačkog proizvođača, čijim su performansama izuzetno zadovoljni. "Svaki je cvet drugačiji i traži posebnu pažnju. Ruže su manje zahtevne, ali beli cvetovi su poseban izazov."

Njihovi proizvodi danas se izvoze u oko 30 zemalja, a najčešće se koriste kao ukrasi za torte i dezerte, ali i u restoranima kao dekoracija jela. Među najzanimljivijim proizvodima izdvaja se i mleveni liofilizovani kupus koji, zahvaljujući hemijskoj reakciji, može da menja boju u dodiru sa alkalnim ili kiselim sastojcima, što omogućava pripremu plave karbonare ili ružičastog omleta.

Celu 26. epizodu serijala Talenti EU regija pogledajte u nastavku:

Projekat Talenti EU regija, koji sufinansira Evropska unija, fokusiran je na evropski demografski problem odliva mozgova. Budući da se neki regioni bore s rastućom nerazvijenošću i nedostatkom talenata, serijal emisija RTV Slovenije se bavi upravo problemom manjih regija koje napušta mlado i visokoobrazovano stanovništvo. Kroz 26 emisija predstaviće se dobre prakse iz 11 evropskih zemalja koje su se uhvatile u koštac s ovim sve brže rastućim trendom.


Tagovi

RTV Slovenija Talenti EU regija LioFlor Jestivo cveće Ester Sentirmai


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB