Danas izvoze u 30 zemalja sveta, a posebnu pažnju privlači i mleveni liofilizovani kupus koji uz različita jela menja boju
Ester Sentirmai, poreklom iz Mađarske, svoj novi dom pronašla je u Sloveniji, u blizini Nove Gorice. Tamo sa suprugom Filipom, rodom iz Slovenije, vodi neobičan i vrlo uspešan posao - gajenje i liofilizaciju jestivog cveća koje se koristi u poslastičarstvu i gastronomiji. Njihova firma LioFlor izrasla je iz skromne kućne bašte u međunarodno prepoznatljiv brend, čiji proizvodi danas putuju čak i na Havaje.
Počeci su bili jednostavni - domaće ruže koje je uzgajala suprugova baka bile su prve zvezde njihove ponude. Danas su te iste ruže izuzetno cenjene u Francuskoj i Španiji, a ponuda se stalno širi. Ester neumorno istražuje nove sorte i kombinacije cveća, tražeći savršenu ravnotežu između lepote, ukusa i izdržljivosti.
"Ovde u Sloveniji nam je jako lepo", kaže Ester. Njen životni put bio je nimalo uobičajen, Naime, supruga Filipa upoznala je u Ugandi, živeli su u Americi, potom u Indiji, a četiri godine proveli su u Australiji, gde su, između ostalog, radili i u parku s koalama. Danas, s dvoje djece, svoj su dom pronašli u regionu koji ih je osvojio prirodom i mirom, ali jezična barijera podstakla je Ester da sama stvori poslovnu priliku.
"Odabrala sam cveće jer je predivno i dostupno gotovo svima. Ipak, važno mi je bilo da mogu pravilno da ga sušim i pakujem, a da boje ostanu sačuvane kao sveže", pojašnjava. Ključ uspjeha bila je odluka da se koristi liofilizacija, proces koji omogućava sušenje na niskim temperaturama bez gubitka boje, mirisa, enzima i teksture, što je posebno važno za osetljivo cveće, poput zove.
Prva velika investicija bio je liofilizator slovenačkog proizvođača, čijim su performansama izuzetno zadovoljni. "Svaki je cvet drugačiji i traži posebnu pažnju. Ruže su manje zahtevne, ali beli cvetovi su poseban izazov."
Njihovi proizvodi danas se izvoze u oko 30 zemalja, a najčešće se koriste kao ukrasi za torte i dezerte, ali i u restoranima kao dekoracija jela. Među najzanimljivijim proizvodima izdvaja se i mleveni liofilizovani kupus koji, zahvaljujući hemijskoj reakciji, može da menja boju u dodiru sa alkalnim ili kiselim sastojcima, što omogućava pripremu plave karbonare ili ružičastog omleta.
Celu 26. epizodu serijala Talenti EU regija pogledajte u nastavku:
Projekat Talenti EU regija, koji sufinansira Evropska unija, fokusiran je na evropski demografski problem odliva mozgova. Budući da se neki regioni bore s rastućom nerazvijenošću i nedostatkom talenata, serijal emisija RTV Slovenije se bavi upravo problemom manjih regija koje napušta mlado i visokoobrazovano stanovništvo. Kroz 26 emisija predstaviće se dobre prakse iz 11 evropskih zemalja koje su se uhvatile u koštac s ovim sve brže rastućim trendom.
Tagovi
Autorka
Partner
Ljubljana,
Slovenija
tel: +386 41 327851,
e-mail: barbara.zrimsek@rtvslo.si
web: https://www.rtvslo.si/talenti-eu-regij/