Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan planete Zemlje
  • 22.04.2025. 15:00

Svetska organizacija za zaštitu prirode: Bacanje hrane uništava nas i našu planetu

Dok se mnogi okupljaju oko bogatih prazničnih stolova, Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) podseća da bi i u vreme slavlja trebalo razmišljati o održivosti, posebno kada je reč o hrani

Svetska organizacija za zaštitu prirode: Bacanje hrane uništava nas i našu planetu
Foto: WWF Adria
70
5
0

Ovogodišnji Dan planete Zemlje, koji se obeležava 22. aprila, poklopio se s proslavom Uskrsa, jednog od najvažnijih praznika u hrišćanskom kalendaru.

Dok se mnogi okupljaju oko bogatih prauničnih stolova, Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) podseća da bi i u vreme slavlja trebalo razmišljati o održivosti, posebno kada je reč o hrani.

Prema poslednjem WWF-ovom Izveštaju o stanju planete, trenutni sistem proizvodnje hrane globalno koristi čak 40 odsto nastanjive površine Zemlje, odgovoran je za više od četvrtine emisije ugljenik dioksida, troši 70 odsto raspoložive slatke vode, te predstavlja glavni uzrok gubitka prirodnih staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Vreme praznika je vreme odgovornosti

"Naša planeta jednostavno ne može da prati tempo kojim trošimo njene resurse", upozorava direktorka WWF Adrije, Nataša Kalauz. Dodaje i da su paradoksi današnjice bolno očigledni:

"Polovina čovečanstva bori se s gojaznošću, dok druga polovina gladuje. Istovremeno, bacamo više od trećine proizvedene hrane, a žalimo se na njenu cenu. Sami stvaramo ove apsurde i sami ih moramo rešiti".

Praznici, iako simboli zajedništva i tradicije, često znače preteranu potrošnju, posebno hrane. WWF apeluje na građane da razmisle o količini hrane koju kupuju, pripremaju i bacaju. Svaki komad hrane koji završava u otpadu nije samo finansijski, već i gubitak resursa koji su bili potrebni za njenu proizvodnju.

"Poštujmo prazničnu tradiciju, ali imajmo na umu da se obilje često pretvori u teret za nas same, ali i za našu planetu", naglašava Kalauz.

Održivost je moguća i nužna

WWF ističe da je moguće proizvesti dovoljno hrane i istovremeno očuvati prirodu, ali samo uz promenu pristupa: korišćenjem održivih poljoprivrednih praksi, ravnomernim unošenjem biljnih i životinjskih namirnica u ishranu, te odgovornim upravljanjem ribljim fondovima i akvakulturom.

Smanjenjem otpada od hrane možemo napraviti razliku jer Zemlji dajemo dodatnih 13 dana godišnje za obnovu prirodnih resursa. Ujedno bismo smanjili emisiju metana iz odlagališta otpada i doprineli pravednijoj raspodeli hrane na globalnom nivou.

U trenucima kad pripremamo uskršnje obroke, svako od nas može da napravi razliku. Promišljanje o stvarnim potrebama i odgovornosti prema prirodi trebalo bi da postane svakodnevna navika, ne samo povodom Dana planete Zemlje.

Jer očuvanje planete ne počinje velikim kampanjama nego s tanjirom ispred nas.


Tagovi

Dan planeta Zemlje Održivost Hrana Nataša Kalauz WWF


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.

Da li kupujete na pijacama?

61


Glasova: 31

Da, redovno 50,8%

Glasova: 6

Nikada 9,8%

Glasova: 24

Samo ponekad 39,3%

Pregled ankete

Pregled ankete