Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) poziva na globalnu saradnju u stvaranju mirne, održive, prosperitetne i sigurne budućnosti po pitanju hrane.
Svetski dan hrane obeležava se danas, 16. oktobra, a ove godine pod sloganom "Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost". Tim povodom, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) poziva na globalnu saradnju u stvaranju mirne, održive, prosperitetne i sigurne budućnosti po pitanju hrane.
"Zajedničkim radom - kroz vlade, organizacije, sektore i zajednice - možemo transformisati agro-prehrambene sisteme kako bismo obezbedili da svi imaju pristup zdravoj ishrani i životu u skladu s planetom", poručuju iz FAO, na čiju se inicijativu i obeležava ovaj važan dan od davne 1945. godine.
Kako ističu, agro-prehrambeni sistemi suočavaju se sa do sada nezabeleženim izazovima.
"Sukobi, posledice ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja, ekonomski šokovi i rastuće nejednakosti stvaraju sve veći pritisak na zemlju koju obrađujemo, vodu od koje zavisimo i biodiverzitet koji podržava život. Lanci snabdevanja ostaju krhki, a posledice poremećaja osećaju se u domovima, na pijacama i na poljima širom sveta."
Od njive do deponije: U Srbiji se godišnje baci oko 247 hiljada tona hrane
U nekim delovima sveta, ozbiljnost nesigurnosti u snabdevanju hranom je zabrinjavajuća.
"Procene govore da oko 673 miliona ljudi živi u gladi. U drugim krajevima, sve veći nivo gojaznosti i rasprostranjeno bacanje hrane ukazuju na sistem koji je u neravnoteži - gde obilje i oskudica postoje istovremeno, često jedno pored drugog", navodi se.
Kako se ističe, agro-prehrambeni sistemi su takođe značajan izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ipak, oni nude stvarni potencijal za smanjenje tih emisija - kroz način na koji se hrana uzgaja, bere i distribuira. Iz FAO naglašavaju da ispunjavanje potreba rastuće svetske populacije zahteva zajednički rad - preko granica, sektora i generacija.
"Postupci koje preduzimamo danas direktno utiču na budućnost. Moramo proizvoditi više koristeći manje resursa. Radimo zajedno na budućnosti koja je inkluzivnija i pravičnija", rekao je generalni direktor FAO Đu Dongju (QU Dongyu) na Svetskom forumu o hrani održanom prošle godine.
Brojni događaji i aktivnosti kojima se obeležava osam decenija rada FAO-a i njegova vizija održive prehrambene budućnosti odvijaju se u čak 150 zemalja - od maratona i šetnji protiv gladi, do izložbi, kulturnih manifestacija i koncerata. Tokom oktobra, u Rimu se održava niz raznovrsnih događaja i aktivnosti povodom Svetske nedelje hrane, koji pružaju priliku za učenje, uključivanje i postajanje delom globalnog pokreta za prehrambenu sigurnost i održivost.
Tagovi
Autorka