Pretraživanje tekstova
Kalifornijska glista je napravljenja ubrzanom selekcijom i najidealnija je za raspadanje biljnog otpada, a tada dolazimo do savršenog glistenjaka.
Na ranču Jablan na jugu Srbije u selu Dobri Del kod Vlasine proizvodi se organski glistenjak. Na farmi na nadmorskoj visini od 800 m, Milan Milenković za svoje gliste priprema probranu hranu, od čiste vode sa planinskog potoka, stanjaka od goveda koje su pasle na Staroj planini do šumskog lišća i drugih biljnih otpadaka.
"Biljni otpad u našoj okolini treba da se raspadne na pravi način. Kalifornijska glista je napravljenja ubrzanom selekcijom i najidealnija je za raspadanje tog otpada, a tada dolazimo do savršenog glistenjaka", kaže Milenković dodajući da u jednom gramu ima 30 miliona korisnog mikrosveta.
"Taj mikrosvet pogoduje korenu biljke da bude snažan i da se lepo razvija da može da crpi iz okolnog zemljišta sve potrebne mikroelemente."
Iako sve zvuči jednostavno, sam proces proizvodnje glistenjaka, nije ni malo kratak.
"Od biljnog otpada do krajnjeg proizvoda potrebno je pune dve godine", kaže Milenković.
Kako izgleda gotov proizvod možete pogledati u videu:
Tagovi
Glistenjak Kalifornijske gliste Milan Milenković Oganski otpad Oplemenjivač zemljišta
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!