Dokumentarni film reditelja Džejsona Vajza vodi nas u svet vrhunske vinske elite, a pratimo četvoricu muškaraca koji su odlučili da polože jedan od najtežih ispita na svetu – za prestižnu titulu Master Sommeliera
U maju se očigledno mnogo pije na ovim prostorima. Sudim to po brojnim vinskim festivalima ili samo jednodnevnim manifestacijama koji slave dobru kapljicu. Ali takva je tradicija našeg kraja.
Zato, prikladno je bilo da pogledam jedan film koji ima veze s vinom. Izbor je na kraju pao na film "Somm“ (2012.), i to iz jednostavnog razloga – dostupan je na YouTubeu. Neće meni Šveđani ubacivati trojance (zlonamerni program koji krade podatke s vašeg računara) ove nedelje.
Rediteljski debi Džejsona Vajza (Jason Wise), vodi nas u zatvoreni, gotovo nepoznati svet vrhunske vinske elite somelijera i njihove "izuzetno zahtevne“ misije – polaganja ispita za titulu Master Sommeliera.
Titula koja u vinskom svetu ima mitski status. Naime, do 2012. samo je 170 ljudi u svetu uspelo da položi taj ispit. Dakle, ako ne želite da budete astronaut ili neurohirurg, uvek možete da pokušate ono najteže – da postanete dirigent ili somelijer.
S obzirom da pripoveda o strasti, žrtvi i opsesiji, Vajz je uspeo od svog debija da napravi pravi napeti triler. Jer iako nema konkretne akcije, životi četiri glavna lika menjaju se radikalno.
Njihova predanost cilju ugrožava njihove privatne živote, veze pucaju, a njihova svakodnevnica ispunjena je beskonačnim učenjem, probanjem vina na slepo, ponavljanjem geografskih regiona, sastava zemljišta, mikroklima i sorti grožđa.
U fokusu filma su četvorica kandidata: Ijan Kobl, Dastin Vilson, Brajan MekKlintic i Di Lin Proktor. I svi su nalik jedan na drugog. Slične godine i socijalne grupe. Muškarci kojima je stres zvezda vodilja. Nužan deo vašeg postojanja ako želite doći do plemenitog cilja.
Vizualno, film je zaista impresivan. Sniman na više lokacija - od vinograda preko restorana i vinskih podruma do hotelskih soba.
Vino je snimano u krupnim kadrovima. Kapljice izleću iz čaša dok ih degustatori i proizvođači okreću, kao da gledamo nešto više od običnog pića; mitsku kreaciju koju je sam bog vina Dioniz/Bakus natočio u čašu ovog trenutka.
Nekoliko je zaista sjajnih epizoda u filmu. Naime, u Italiji je više od tri hiljade vrsta grožđa. Master Sommelier bi, barem u teoriji, trebao da ih poznaje sve. I onda u sledećem trenutku saznamo od italijanskog vinara Andrea Čekija, "Samo nekoliko ludaka, koji su posvetili ceo svoj život cilju, su to i uspeli“.
Komentari glavnog kvarteta dok isprobavaju vina na početku svog putovanja su zaista odlični. "Miriše kao sveže otvorena limenka teniskih loptica".
Ili pak priče svih tih učesnika u filmu, od proizvođača vina, do onih koji su položili ispit za master somelijera koji opsesivno pričaju o vinskim regionima, brusnicama ili dašku kedrovine.
Setio sam se sebe kada je Marko Van Basten zabio onaj volej Sovjetima na Euru 1988. Pa mi je baka morala izvesti njegovo prezime na nekoliko majica. Mama je, naravno, bila presrećna kada je to videla.
Neki od kritičara su mu zamerili što ne nudi dovoljno edukacije o samom vinu – regionima, sortama, proizvodnji – već se gotovo u potpunosti fokusira na psihologiju kandidata.
Ali s obzirom na uspeh filma, snimljena su i dva nastavka "SOMM: Into the Bottle", "SOMM 3" koji su dodatno proširili tematiku – više se bave istorijim vina, kulturom pijenja i evolucijom vinskog ukusa.
Ako vam se pak ne gleda dokumentarac o vinu, toplo preporučujem humorističnu dramu "Stranputica“ iz 2004. redatelja Aleksandera Pajnea, koji je osvojio je Oskara i čak 92 druge nagrade na raznim filmskim festivalima, koji priča o dvojici prijatelja na putovanju kalifornijskom vinskom regijom.
Tagovi
Autor