Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presuda
  • 13.08.2018. 11:00

Američki baštovan pobedio agrohemijsku kompaniju u istorijskom suđenju

Sud u San Francisku doneo je u petak istorijsku presudu u korist baštovana. Agrohemijska kompanija najavljuje žalbu.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 627
  • 31
  • 0

Čak 289 miliona dolara odštete mora Monsanto da isplati Divajnu Džonsonu (Dewayneu Johnsonu). Presudu je doneo sud u San Francisku u petak. Kako prenose svetski mediji, istorijska presuda donesena je u korist 46-godišnjeg američkog baštovna obolelog od karcinoma, jer ga "nisu obavestili o opasnosti herbicida Roundupa".

Porotnici su, naime, odlučili da je Monsantov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna zamena RangerPro, u znatnoj meri doprineli Divajnovoj bolesti. Agrohemijski div je najavio ulaganje žalbe. 

Izrazili su žaljenje zbog situacije u kojoj se nalazi Džonson i njegova porodica, ali su i naglasili da odluka suda ne menja činjenicu da 800 naučnih studija i zaključci američke Agencije za zaštitu životne sredine, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak, te da nije uzrokovao bolest. Glifosat je, reagovali su i iz Bayera, siguran i nekancerogen, a odluka suda u suprotnosti sa naučnim zaključcima, koji jasno govore da ne postoji nikakva veza između korišćenja glifosata i Divajnove bolesti.

Džonskon je, inače, radio kao bađtovan u jednoj američkoj školi i često je koristio navedeni herbicid, koji sadrži glifosat. Tužbom je tražio više od 400 miliona dolara, tvrdeći da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma, kao i da je kompanija svesno prikrivala njihovu opasnost. Monsanto je osuđen na 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kompenzacijskih kamata.

Video: Youtube/ABC News


Tagovi

Dewayne Johnson Presuda Monsanto Herbicid Glifosat


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u