Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ručno pravljenje metli
  • 23.02.2018. 19:30

Korovnjače iz Kucure poznate i u inostranstvu

Julijan Radvanji iz Kucure jedan je od poslednjih metlara u Vojvodini, koji pravi metle od korova, poznatije kao korovnjače ili korovače.

  • 1.628
  • 40
  • 0

Julijan Radvanji iz Kucure kod Vrbasa je jedan od poslednjih metlara u Vojvodini, koji pravi metle od korova, poznatije kao korovače ili korovnjače. Domaćini i domaćice znaju da su one neprevaziđene za čišćenje po dvorištu. Tajna njihovog kvaliteta i dugovečnosti leži u vrbovom pruću.

Radvanji je posao, kojim se bavi već 30 godina, nasledio od oca. Kaže da je za dobru metlu najvažnija dobra priprema i kvalitetna sirovina:

"Poseješ ga i odradiš kako treba, pa onda bude lep korov. Ako ga samo poseješ i ostaviš, onda bude debeo i ne može lepo da se oblikuje. Kada naraste 10 centimetara, ja odsečem vrh i onda on pusti šest, sedam tankih, lepih grančica i onda slažem metlu", objašnjava ovaj metlar za RTV.

Vrbovo pruće bolje od manile

Svaki deo metle se pravi ručno, a od alata Julijan koristi nož, makaze, klešta i šilo. Stabljike metlinja uvezuje vlažnim vrbovim prućem, a to je najvažniji i najzahtevniji deo izrade.

"Uz pomoć mašine cepam vrbu na pola. Jedna strana je dobra, a drugu moramo da obradim još jednom, da se skine višak. To služi za vezanje metli. 50 komada svežem i stavim u vodu, a kad se natopi, krenem da radim. Ovo je mnogo bolje nego manila, jer se njom ne može tako stegnuti, a i razveže se vremenom", kaže Radvanji.

Sve metle se rasprodaju

Kada je sezona, napravi oko 200 metli, a zbog povoljne cene od 250 dinara, sve se odmah rasprodaju. Julijan kaže da će zbog toga, pred ovogodišnju setvu metlinja, da poveća zasade. Reklama mu nije potrebna, jer se za njega pročulo i van Kucure, pa kupaca ima iz cele Vojvodine, ali i iz inostanstva.

Foto: Angie Harms / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Metla Metlinja Korovnjača Kucura Julijan Radvanji


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.