Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 17.01.2021. 18:00

Nove sorte paradajza koje leče visoki krvni pritisak i Parkinsonovu bolest

Istraživači u Japanu su genetskom modifikacijom razvili novu sortu paradajza koja leči visoki krvni pritisak, a u Engleskoj sortu koja sadrži povećan udeo L-DOPA, leka za Parkinsonovu bolest.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 209
  • 64
  • 1

Kompanija "Sanatech Seed Co." i Univerzitet Tsukuba su razvili novu sortu paradajza koristeći genetski inženjering. Reč je o sorti koja se može efikasno lečiti visoki krvni pritisak, piše The Japan News. Ona je, u poređenju sa ostalima, bogatija gama-aminobuternom kiselinom (GABA) koja sprečava povišenje krvnog pritiska.

Inače one imaju gen koji ograničava nivo GABA, ali istraživači su ga iz ove nove uklonili. Prošle godine japansko Ministarstvo zdravstva utvrdilo je da se takve tehnologije genetike razlikuju od onih uobičajenih metoda za poboljšanje sorti i uspostavilo je sistem registracije takve hrane.

Nakon savetovanja s japanskim zdravstvom i odluke stručne komisije, postoji mogućnost da se genetičarima ipak odobri uzgoj i stavljanje na tržište, a za dobijanje svih dozvola trebaće najmanje jedna do godinu i po dana.

Lek za Parkinsonovu bolest

Još jednu sortu GM paradajza uspostavili su istraživači iz "John Iness" centra u Engleskoj i tako stvorili onu koja sadrži povećan udeo levodopa (L-DOPA), ključnog leka za Parkinsonovu bolest, a proizvodi ga aminokiselina tirozin.

Ovakav način upotrebe plodova kao prirodnog izvora L-DOPA nudi pogodnosi za ljude kod kojih su se pojavile nuspojave kod uzimanja tog leka, kao što je mučnina, piše Hortidaily.

Kako bi povećao efikasnost, istraživački tim je genetskom modifikacijom umetnuo gen koji kodira tirozinazu, enzim koji gradi ove molekule iz tirozina. To je rezultiralo njegovim mnogo većim odnosom od oko 150 mg po kilogramu nove sorte, što je posebno važno za siromaše zemlje u razvoju u kojima većina ljudi ne može sebi da priušti kupovinu leka.

Cvekla i ljubičasti pasulj

Istraživači su transplantirali odgovarajući gen iz cvekle, gde je on uključen u proizvodnju betalainskih pigmenata na bazi tirozina. Njega mogu da proizvode i druge biljke, ali većina njih ima inhibitorni faktor koji im onemogućuje postizanje potrebnog odnosa.

Međutim, i ljubičasti pasulj (Mucuna pruriens) može sadržavati ove molekule, a sadrži ga do 10 odsto

"Pokazali smo da je moguća upotreba paradajza koja izražava tirozinazu kao izvor L-DOPA", rekao je autor studije dr Dario Britel.

"Uz to, bilo je iznenađujućih blagotvornih efekata, uključujući poboljšanje roka trajanja i povišen nivo aminokiselina", zaključio je.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

GMO Paradajz Krvni pritisak Parkinsonova bolest


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.