Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seveplant
  • 16.08.2018. 16:15

Pogon za proizvodnju sadnica voća otvoren u Kuli

Najveći proizvođač sadnog materijala u Evropi otvorio je pogon u Kuli.

Foto: Seveplant
  • 893
  • 28
  • 0

Pogon za proizvodnju sadnica Seveplant, koji je prvi otvoren u industrijskoj zoni u Kuli, zaposlio je 50 radnika i 100 sezonaca. Radi se o preduzeću u sastavu holandske kompanije Verbejk. Ona je najveći proizvođač sadnog materijala u Evropi i treći po broju proizvedenih sadnica u svetu. Na parceli od 1,8 hektara nalazi se hladnjača, radionica za sortiranje i kalemljenje sadnica, kao i prostorije za upravljanje preduzećem, pišu Novosti

Rasadnici na 160 hektara

Verbejk  je poslovanje u kulskoj opštini započeo pre pre četiri godine. Tada je na 15 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, kroz pilot-projekat sa Srednjom stručnom školom u Crvenki, proizvedeno 350.000 sadnica jabuka.

"Danas se rasadnici Seveplanta prostiru na oko 160 hektara, na kojima se proizvodi oko pet miliona sadnica jabuke, kruške, trešnje, kajsije i šljive", rekao je Milenko Pejović iz Prijepolja, koji zaslužan za osnivanje ove firme.

Pogon podržale i APV i Holandija

Otvaranje pogona je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu subvencijom od 23,7 miliona dinara.  Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol (Dool) rekao je da je ova zemlja u protekle četiri godine bila najveći strani investitor u Srbiji, a da je posebno ponosan na ovaj projekat:

"Verbejk je osnivanjem Seveplanta u opštini Kula uspostavio zlatni trougao saradnje - preduzeća sa inovativnim idejama, lokalne samouprave i poslovnih partnera". Predsednik opštine Kula Velibor Milojičić se složio, istakavši da je kruna zajedničkog rasta pogon Seveplanta.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Seveplant Verbejk Kula Sadnice Milenko Pejović Henk van den Dol Velibor Milojičić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.