Fonganil Gold

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Fungicidi.

Syngenta Agro d.o.o.

Kontakt - Syngenta Agro d.o.o.

pogledaj sve oglase partnera

Cena: na upit

Opis

Fonganil Gold je fungicid za suzbijanje bolesti na voćkama, paprici, jagodi, duhanu, cvijeću, ukrasnom bilju, crnogoričnom i bjelogoričnom drveću i travnjacima.

Sastav:
Metalaksil-M (465,2 g/l).
Formulacija:
Koncentrat za otopinu (SL).
Opis pripravka:
Fonganil Gold je fungicid za suzbijanje boesti koje uzrokuju Phytophthora i Pytium vrste na voćkama, jagodi, povrću, duhanu, ukrasnom bilju crnogoričnom i bjelogoričnom drveću te travnjacima.
Način djelovanja:
Aktivna tvar metalaksil-M unosi se u biljku putem korijena te se ksilemom raspoređuje po cijeloj biljci i djeluje na uzročnike bolesti na način da zaustavlja rast micelija u tkivu. Rezidualno djelovanje je među najdužim u usporedbi sa ostalim peronosporicidima.
Primjena:
FONGANIL GOLD je izrazito sistemični fungicid za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Pythium i Phytophthora vrste. Učinkovito djeluje još 14 dana nakon tretiranja.
FONGANIL GOLD se upotrebljava zalijevanjem pojedinačnih biljaka, ili prskanjem supstrata ili tla prije sadnje uz inkorporaciju u tlo u području sadnje:
- na voćkama (jabuka, naranča, limun, mandarina, klementina i kivi), za suzbijanje truleži korijena (Phytophthora spp.) u količini 1-2 ml/m2. Tretiranje izvršiti zalijevanjem područja korijena u početku vegetacije. Po potrebi ponoviti nakon 2-3 mjeseca.
- na paprici, za suzbijanje plamenjače (gangrene) korijenova vrata (Phytophthora capsici) prskanjem u trake širine 30-40 cm u količini od 1 l/ha prije presađivanja, uz inkorporaciju u tlo na dubinu 30-40 cm, uz primjenu vode 300-600 l/ha ili zalijevanjem u količini od 2 l/ha 20 dana nakon presađivanja uz primjenu 100-1000 l vode/ha. Po potrebi ponoviti nakon 4-6 tjedana. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na jagodi, za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Phytophthora vrste, prskanjem u količini od 2 l/ha prije sadnje, uz inkorporaciju u tlo u području sadnje, uz primjenu vode 300-600 l/ha ili zalijevanjem prije početka vegetacije u količini od 0,1 ml/biljci uz primjenu 0,1 l vode po biljci. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na povrtnim kulturama (salata, cvjetača, brokula, dinja i lubenica), za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Pythium spp. i Phytophthora spp. prskanjemu količini 0,1-0,2 ml/m2 pri sjetvi ili prije presađivanja, uz inkorporaciju u tlo, uz primjenu vode 300-600 l/ha. Po potrebi ponoviti nakon 25-30 dana. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na duhanu, za suzbijanje Pythium spp.i Phytophthora spp., prskanjem u redove ukoličini od 1 l/ha prije presađivanja uz inkorporaciju u tlo ili zaljevanjem nakon presađivanja.
- cvijeće i ukrasno bilje, za suzbijanje Pythium spp. i Phytophthora spp. zalijevanjem u količini od 25 ml sredstva na 5-10 l vode na m3 supstrata. Potrebna količina sredstva primjenjuje se na zemljani supstrat i ravnomjerno umiješa, neposredno prije sadnje. Ulončene biljke tretiraju se nakon sadnje zalijevanjem u koncentraciji 0,013% uz utrošak 50-100 ml otopine po loncu promjera 10-14 cm, odnosno 50 ml otopine po loncu promjera manjeg od 9 cm. Sredstvo po mogućnosti primjeniti na vlažnu zemlju. Nakon tretiranja zalijevanjem potrebno je odmah doliti zemlji vodu, kako bi aktivna tvar dospjela u zonu korijena i kako bi se eventualno isprali ostaci otopine na listovima. Po potrebi ponoviti postupak nakon 30-40 dana. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na crnogoričnom i bjelogoričnom drveću, za suzbijanje bolesti koje uzrokuju vrste iz roda Phytophthora, zalijevanjem u količini 1-2,6 ml/biljci prije sadnje te 2,6-8 ml/biljci nakon sadnje u rasadniku, ili 1-2 ml/biljci na početku vegetativnog razvoja. Po potrebi ponoviti nakon 3-6 mjeseci. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na travnjacima, za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Pythium vrste, u količini 0,75-1,5 l/ha. Kod tek zasijanih travnjaka dopuštene su najviše 3 aplikacije u razmaku od 7-14 dana. Tretiranje je potrebno izvršiti odmah nakon sjetve, te nakon toga zaliti. Kod etabliranih travnjaka, sredstvo primijeniti u periodu povoljnom za razvoj bolesti, u razmaku 10-21 dan uz najviše 3 aplikacije u jednoj sezoni. Preporučena količina vode na travnjacima je 200-400 l/ha.

Male kulture i male namjene:
1) Mrkva, za suzbijanje bolesti Pythium spp. u dozi 0,5 l/ha. Dozvljeno je sredstvo koristiti dva puta tijekom jedne vegetacije. Prvu primjenu potrebno je napraviti neposredno prije pojave prvog pravog lista, a drugu primjenu nakon tri tjedna. Vrijeme primjene je tijekom travanja, svibanja, lipanja odnosno listopada i studenog mjeseca.
2) Mrkva, za suzbijanje bolesti Phytophthora spp. u dozi 0,5 l/ha. Sredstvo se primjenjuje prskanjem širom ili tretiranjem tla. Dozvljeno je sredstvo koristiti dva puta tijekom jedne vegetacije. Prvu primjenu potrebno je napraviti za vrijeme sjetve, a drugu primjena je između pojave prvog i trećeg lista. Vrijeme primjene je tijekom travanja, svibanja, lipanja odnosno listopada i studenog mjeseca.
NAPOMENA: Da bi se izbjegla pojava rezistentnosti što se očituje smanjenom djelotvornošću treba se strogo pridržavati uputa za primjenu na etiketi ili/i popratnom listu.
OGRANIČENJA: Sigurnosni razmak od površine vode prilikom primjene sredstva je 1 m.
MJERE ZAŠTITE PRI RADU
SPo - Obavezno je nošenje zaštitnih rukavica, zaštitne odjeće i štitnika za oči/lice kod pripreme škropiva i rukovanja nerazrijeđenim sredstvom.
SPo - Obavezno je nošenje zaštitnih rukavica i zaštitne odjeće kod primjene primjene i rukovanja s razrijeđenim sredstvom i škropivom.
SPo - Obavezno je nošenje zaštitnih rukavica i zaštitne odjeće u dodiru s površinama koje su onečišćene s nerazrijeđenim sredstvom ili škropivom.
SPo 2 - Nakon upotrebe sredstva oprati zaštitnu odjeću.
KARENCA: 42 dana za mrkvu.
Miješanje:
Nije predviđeno miješanje s drugim sredstvima.
Upozorenja:
Plodored: Nakon primjene sredstva, mogu se sve kulture naknadno saditi u plodoredu (čak i kod prijevremenog preoravanja). Ne smije se koristiti u blizini rasadnika vinove loze. Ovo sredstvo sadrži aktivnu tvar koja je štetna za ptice.
Karenca:
Karenca:180 dana za kivi; 40 dana za jagodu; 30 dana za naranča, limun, mandarina i klementina; 28 dana za jabuka i duhan; 20 dana za dinju, cvjetaču i brokulu; 15 dana za papriku i salatu; 5 dana za lubenicu;
Podaci o registraciji:
Rješenje o registraciji SZB za promet MPRRR RH Klasa br.: UP/I-320-20/08-01/27.
Prilog:
Uputa za primjenu, sigurnosno tehnički list.
Važno:
Prije uporabe obavezno pročitajte upute za primjenu.
Pakiranje:
1 l.

Info

Kategorija: Fungicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: na upit
Datum objave oglasa: 10.11.2014.
Datum izmene oglasa: 14.08.2020.
Pregleda: 2740
Šifra oglasa: 10286

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas