Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Indijski Jorgovan

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Ukrasno bilje.

Cena: 1.200,00 din ∼ 10,22 €

Opis

Sadnice Indijskog Jorgovana

Indijski jorgovan (Lagerstroemia) je pravi izbor za one koji zapažaju promene u prirodi i koji im se raduju. Unesite neku novinu u vaš vrt ili na terasu i uživajte u bojama cvetova i stabla „Ponosa Indije”. Potiče iz Japana i Kine, i gde može da naraste i do 8 metara u visinu, dok na našem podneblju obično naraste do 3 metra.

Pored izuzetno dekorativnih cvetova, boja stabla takođe dolazi do izražaja. Kora je dosta glatka, krem boje, prošarana crveno-braonkastim linijama. Listovi indijskog jorgovana su mali, glatki, okrugli ili ovalni. Opadaju svake zime, nakon spektakularnog menjanja boja, od tamno zelene, preko žute, narandžaste i crvene u jesen. Indijski jorgovan cveće se pojavljuje tokom leta, a cveta sve do pozne jeseni.

Indijski jorgovan cveta sredinom leta, pa sve do kasne jeseni, a cvasti grupisane u bukete mogu biti i do 25 centimetara. U jesen lišće menja boju od tamno zelene, preko žute, narandžaste i crvene. Na pravoj lokaciji se veoma lako uzgaja.

Indijski jorgovan se može gajiti kao samostalna biljka, u grupama ili u drvoredima, dok se niže forme mogu gajiti i na terasi, najčešće na Mediteranu. Jedno je sigurno, ukoliko odaberete indijski jorgovan sigurno nećete da pogrešite, jer je reč o veoma dekorativnoj biljci koja je jednostavna za održavanje. Indijski jorgovan pogodan je i da se oblikuje u bonsai drvo.

Indijski jorgovan je biljka toplijih i umerenih predela. Na temperaturi -15 do -17 vrhovi grančica stradaju. Krajem jeseni ili rano u proleće pre kretanja vegetacije poželjno je da se biljka jače oreže na nekoliko pupoljaka po grančici, da bi razvila gušću krošnju željenih dimenzija i obilnije cvetala.

Mlade biljke indijskog jorgovana potrebno je zaštititi od zime u hladnijim krajevima (temperature niže od -15°C),  dok u trećoj i četvrtoj godini rasta, zaštita tokom zime nije potrebna.

Najviše mu odgovaraju plodna i sveža, dobro drenirana zemljišta neutralne reakcije. Indijskom jorgovanu odgovaraju sunčana ili svetla mesta, kao i dobro drenirano, plodno zemljište koje nije bogato azotom i koje je slabo kisele reakcije. Biljci je takodje potrebno obezbediti lokaciju koja je zaštićena od promaja i hladnih vetrova.

Potrebe za vodom su umerene. Odrasloj dobro ukorenjenoj biljci je dovoljno povremeno duboko zalivanje tokom letnjih meseci.

Dostiže visinu i širinu krošnje 3-4,5 m, ako se ne orezuje.

Sadnja Indijskog Jorgovana

Sadnicu indijskog jorgovana iz našeg rasadnika možete odmah zasaditi u zemlju, ali da se vodi računa o tome da se sa korene ne istrese zemlja. Nakon vađenja iz saksije, busen fino i polako spustiti u već iskopanu jamu. Jama bi trebalo da bude duplo veća od saksije u kojoj se trenutno nalazi biljka. Onda bi trebalo da pomešate pola baštenske zemlje i pola humusa za cveće.

Zatim dodajte na dno jedan sloj ove mešavine pa spustite busen biljke i onda opet naspete zemlju i humus pomešane. Blago pritisnite zemlju oko biljke i dobro je zalijte. Tek posađene biljke potrebno je zalivati dok se ne uspostavi koren. Ako je ovako ostavite neće izmrznuti preko zime čak iako je samo pola metra visoka biljka. Ali kako biste bili sto posto sigurni da neće zadobiti promrzline tokom zime onda već u novembru biljku ogrnite agrilnim platnom, mada ni ovo nije neophodno.

Nega indijskog jorgovana

U proleće jorgovanu treba da  dodate đubrivo sa produženim dejstvom. Pošto je ova biljka najosetljivija u prvoj godini nakon sadnje, u tom periodu je važno da je redovno jubrite i zalivate, a ako treba, i da je posebno zaštitite od vetrova i mrazeva.

Ovo je vrlo važna mera održavanja prvenstveno zato što se orezivanjem biljka oblikuje i usmerava da li će biti drvo ili žbun. Indijski jorgovan se orezuje svake zime, pre početka vegetacije. Orezivanje će takodje pozitivno uticati na jače cvetanje jorgovana. Orežite prošlogodišnje izdanke i skinite slabašne i suvišne grančice.

Razmnožavanje

Indijski jorgovan se razmnožava semenom ili reznicama. Seme pre setve treba potopiti u vodu na jedan dan, a ondase poseje u dubinu koja je jednaka prečniku semena. Za klijanje semena je potrebna temperatura od oko 24 stepena i dosta vlage. Indijski jorgovan se može razmnožavati i poludrvenim reznicama tokom leta i rane jeseni.

Na kraju, ako rešite da gajite indijski jorgovan sigurno nećete pogrešiti, jer je reč o veoma dekorativnoj biljci koja je pritom jednostavna za održavanje.

Sadnice indijskog jorgovana možete poručiti telefonom ili na našem sajtu rasadnikprolece.com

Info

Kategorija: Ukrasno bilje
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: 1.200,00 din (∼ 10,22 €)
Država: Srbija
Okrug: Raški okrug
Grad: kruševac
Datum objave oglasa: 26.09.2022.
Datum izmene oglasa: 26.09.2022.
Pregleda: 1364
Šifra oglasa: 55346

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas