Mikoriza

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Đubriva.

Cena: na upit

Opis

Mikoriza je prirodna simbioza korena biljke i micelija mikoriznih gljiva koja je većini biljaka nužna za pravilan rast i razvoj. U takvoj, obostranoj korisnoj simbiozi gljive iz biljke uzimaju ugljene hidrate ali to joj mnogostruko i obilato vraćaju, čineći je jačom i zdravijom. I više od toga, mikoriza može povezati različite biljne vrste i omogućiti im međusobnu komunikaciju u cilju samozaštite. Ova simbioza biljaka i gljiva, presudna za rast i razvoj biljaka postoji već više miliona godina. Mikoriza spada među najbolja rešenja prirode za poboljšanje vegetacije i zdravlja biljaka. Reč mikoriza u doslovnom prevodu znači "gljivično korenje". Gljive, isto tako, luče hormone rasta koji podstiču korenje na rast i grananje, enzime koji omogućavaju uzimanje minerala iz organskih oblika i proizvode antibiotike koji mogu pomoći u zaštiti biljke od patogenih gljiva i bakterija u tlu. Mikoriza štiti biljke od teških metala i soli. U mikoriznoj simbiozi sa specifičnim gljivama koegzistira većina biljaka koje nastanjuju kopneni ekosistem. Zapravo, ova simbioza biljaka i gljiva jedna je od evolucijskih prilagodjavanja koja je omogućila biljkama da koloniziraju kopno, tada siromašno hranjivim materijama. Gljive mikorize, koje su mnogo delotvornije u upijanju minerala od samog korenja, pomogle su u prehrani prvih kopnenih biljaka. U mnogim slučajevima tlo sadrži obilje nutrijenata u oblicima nedostupnim biljci. Tu nastupa mikoriza sa sposobošću mobilizacije i transporta hranjivih materija biljci. Mikoriza ima velike mogućnosti skladištenja vode, a za vreme sušnih razdoblja snabdeva biljku tom istom vodom. Indijski naucnici su otkrili da simbioza biljaka i micelija posebnih, takozvanih mikoriznih gljiva stvara vrlo složenu komunikacijsku podzemnu mrežu sastavljenu od finih končastih vlakana, izolovali su gljive mikorize i stvorili novo mikrobiolosko djubrivo.

 

Mikorize se formiraju kada Mycorrhiza dospe u kontakt sa korenom i počne "zajednički život" stvarajuci simbiozu. Zahvaljujući tome biljke počinju zdraviji rast i lakše preuzimaju mikro i makro elemente jer prave mrežu koja pomaže da koren preuzima vodu i hranljive materije

MYCORRHIZA (GLOMUS SPP.) KOLIČINA PRIMENE: RATARSTVO 6-10kg po Ha u kombinaciji sa organskim djubrivom uz inkorporaciju na 2cm ili prilikom sejanja 5g Mycorrhiza na kg semena U rasadničkoj proizvodnji pomešati 200-300g na m2 supstrata U hortikulturi 1g po rasadu U voćarstvu 30-50g po sadnici Za parkovsko drveće visine preko 3m 150-200g VREME PRIMENE: Primenjuje se prilikom podizanja zasada , pre setve i pre sadnje u propisanim količinama NAČIN PRIMENE: Može se primeniti direktno nanošenjem praha na rasad (umakanjem rasada u prah) ili pomešati MYCORRHIZU u propisanoj količini sa supstratom ili kompostom i staviti u zoni korena. Može se rastvoriti u mlakoj vodi i pre rasadjivanja biljke potapati u pripremljenom rastvoru.

Info

Kategorija: Đubriva
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: na upit
Država: Srbija
Okrug: Toplički okrug
Datum objave oglasa: 14.04.2019.
Datum izmene oglasa: 30.10.2019.
Pregleda: 260
Šifra oglasa: 42796

Predaj oglas

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas