Nicogan® 40 OD

Kontaktiraj

Danon d.o.o.

Kontakt - Danon d.o.o.

tel: +385981600445
e-mail: danon@danon.hr

pogledaj sve oglase partnera

Cena: na upit

Opis

Selektivno herbicidno sredstvo sistemičnog djelovanja namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih te nekih jednogodišnjih širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu.

Aktivna tvar: nikosulfuron, 40 g/l
Formulacija: koncentrat za suspenziju-SC

Djelovanje i primjena:
NICOGAN 40 OD je herbicidno sredstvo iz skupine sulfonilureja herbicida (ALS inhibitori). Biljka ga usvaja preko listova i manje putem korijena za što je potrebna dovoljna količina vlage u tlu. Nakon unosa, aktivna tvar nikosulfuron se vrlo brzo razmješta unutar biljke koja, ako je osjetljiva, odmah prestaje rasti. Do potpunog odumiranja dolazi unutar 7-20 dana. Kod širokolisnih korova dolazi do zadebljanja i deformacije meristema, a travni korovi reagiraju crvenilom listova (antocijan), žućenjem i nekrozom meristema.

NICOGAN 40 OD je selektivno herbicidno sredstvo sistemičnog djelovanja namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih te nekih jednogodišnjih širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu.
Primjenjuje se jednokratno ili dvokratno (split-aplikacija), pazeći da se ne prijeđe maksimalna količina od 1,0 l /ha:

a) jednokratno u količini 1,0 l/ha nakon nicanja (post-em) u stadiju razvoja kukuruza od dva do osam listova (BBCH 12 – 18).
b) dvokratno (split-aplikacija) u količini 0,6 l/ha + 0,4 l/ha (ukupno 1,0 l/ha) nakon nicanja (post-em). Optimalno vrijeme druge primjene je kod ponovnog ponika korova, 7-10 dana nakon prve primjene. Dvokratna (split-aplikacija) primjenjuje se kod produženog nicanja korova.

NICOGAN 40 OD suzbija samo iznikle korove, a optimalna učinkovitost postiže se primjenom u ranim razvojnim stadijima korova. Učinkovitost od preko 85% se postiže kod slijedećih korova:

•Uskolisni korovi: koštan (Echinochloa crus-galli), koštan (Echinochloa crus-galli), jednogodišnja vlasnjača (Poa annua)
•Širokolisni korovi: obični šćir (Amaranthus retrofl exus), pastirska torbica (Capsella bursa-pastoris), mišjakinja (Stellaria media), bijeli kužnjak (Datura stramonium), prava kamilica (Matricaria chamomilla)

Broj primjena u vegetacijskoj sezoni: 1 (jednokratno ili dvokratno (split-aplikacija)) uz maksimalnu količinu od 1,0 l/ha
Utrošak vode: 200 – 300 l/ha
Način primjene: Prskanje vučenim ili nošenim traktorskim prskalicama
Plodored: U slučaju prijevremenog preoravanja usjeva, 30 dana nakon primjene sredstva NICOGAN 40 OD smije se sijati samo kukuruz. U normalnom plodoredu nakon dubokog oranja u jesen smiju se sijati ozime žitarice. Ostale kulture smiju se sijati/saditi tek u slijedeće proljeće.

Ograničenja: Smije se koristiti najviše jedanput godišnje (jednokratno ili dvokratno (split aplikacija)) na istoj površini. Ukupna količina sredstva ne smije prijeći 1,0 l/ha. NICOGAN 40 OD nije preporučljivo koristiti u kukuruzu šećercu, kokičaru i sjemenskom kukuruzu bez prethodne provjere osjetljivosti. Ne smije se primjenjivati na usjev u stresu nastao uslijed suviška vode, hladnoće, napada biljnih bolesti i štetnika, kao i od prethodno primijenjenih herbicida. Ne smije se primjenjivati na usjevima u kojima su u vrijeme sjetve korišteni organofosforni insekticidi u granulama. NICOGAN 40 OD primijeniti najmanje tjedan dana nakon folijarne primjene organofosfornih insekticida. Primjena iz zrakoplova nije dopuštena.

Fitotoksičnost:
Ako se sredstvo primjenjuje u propisanim količinama i na propisani način, ono nije fi totoksično za kulture u kojima je odobrena primjena. NICOGAN 40 OD ne smije se primjenjivati na usjeve u stresu koji može biti uzrokovan napadom biljnih bolesti i štetnika, sušom, previsokom vlagom, mrazom ili nedostatkom hranjiva te kada su temperature ispod 10 ºC i iznad 25 ºC.

Sredstvo ne primjenjivati kada se očekuje jaka kiša. Moguća je pojava simptoma fi totoksičnosti prolaznog karaktera bez učinka na kvalitetu prinosa. Prilikom primjene spriječiti zanošenje škropiva na susjedne kulture.

Mogući utjecaji na učinkovitost:
Za postizanje optimalnih rezultata preporučuje se primjena za vrijeme toplog i vlažnog vremena, odnosno u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja korova. U slučaju duže suše, smanjena je apsorpcija aktivne tvari, a time i herbicidni učinak. Ne preporučuje se primjena kada je razlika između dnevnih i noćnih temperatura veća od 20 ºC. Kada je dnevna temperatura veća od 25 ºC, sredstvo primijeniti navečer. Primijeniti u vrijeme kada 2-3 sata nakon primjene neće pasti kiša.

Karenca: 84 dana za kukuruz za zrno; 30 dana za kukuruz za silažu.

Staroj formulaciji sredstva (Nicogan 40 SC) je istekla registracija, primjena zaliha je dopuštena do 15.05.2018.

Info

Kategorija: Herbicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 02.11.2018.
Pregleda: 159
Šifra oglasa: 40880

Predaj oglas

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas