Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Sadnice Šljive - Voćne sadnice 2022/23

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Voćne sadnice.

Kontakt - Rasadnik Proleće Kruševac

pogledaj sve oglase korisnika

Cena: 1,00 € ∼ 118,61 din

Opis

Cenjeni kupci,

Za predstojeću sezonu sadnje voća 2022/23, za vas smo pripremili sertifikovane sadnice šljive u prvoj klasi kvaliteta po najpristupačnijim maloprodajnim i veleprodajnim cenama.

Sadnice šljive iz naše ponude poseduju sertifikate ministarstva poljoprivrede i za njih vam možemo izdati prateću dokumentaciju neophodnu za podnošenje zahteva za subvencije.

Sadnica šljive iz naše ponude možete pogledati na OVOM LINKU.

Za poručivanje telefonom pozovite: 063/88-30-180

Naša ponuda obuhvata sledeće sorte šljiva:

Ova sorta, američkog porekla, po mišljenju mnogih, najbolja je sorta šljiva koja se uzgaja na našim prostorima, a ipak manje je zastupljena u šljivicima, u odnosu na požegaču i naročito čačanske sorte – rodnu, lepoticu, najbolju i ranu.

Plod može dugo da ostane na grani tako da je neki voćari beru u septembru. Samooplodna je sorta, ali je bolje da ima pored sebe još sorti za uspešnije oprašivanje i oplodnju, kao što su rut gešteter, kalifornijska plava, čačanska rodna i lepotica.

Što se tiče otpornosti na bolesti, stenlejka je osetljiva na moniliju, ali nema problema u praksi, ako se na vreme, odnosno u zimu i proleće, koriste bakarni preparati i sredstva na bazi kreča. Nije 100 odsto otporna na šarku šljiva, ali je dobro podnosi, još bolje od čačanske rodne. Uz redovnu zaštitu kontaktnim preparatima, nema mnogo problema ni sa plamenjačom.

Ova sorta šljiva spada u najrodnije sorte šljiva. Ima plodove srednje krupnoće, žute boje, a kada su zreli dobijaju blago crvenu boju. Meso je žuto sa dosta soka i šećera. Ima veliku rodnost i do 100 kg po stablu, pa se zbog tih osobina koristi se za pripremu rakije i kao sirovina u industiji. Otporna je na bolesi i štetočine.

Rano prorodi i svake godine rađa. Dobro podnosi sušu i mrazeve. Rađa podjednako na svim granama i to u grozdovima i pojedinačno.

Šljiva Čačanska Lepotica, nstala je 1961. godine, ukrštanjem vangenhajmove i Požegače. Prorodila je pete godine posle hibridizacije. Priznata je za novu sortu 1975. godine. Sazreva krajem jula-početkom avgusta. Srednje je bujna. Polen ima dobru klijavost, delimično je samoplodna. Prorodi rano, a rađa dobro i redovno. Plod je krupan (31-42 g) jajast, tamnoplave boje sa traženim pepeljkom i vrlo privlačne spoljašnosti. Meso je zelenožuto, vrlo čvrsto, sočno, aromatično i vrlo prijatnog slatkognakiselog ukusa. Koštica se odvaja od mesa.

Nastala je ukrštanjem sorti Stenlej (Stanley) i Požegača. Hibridizacija je sprovedena 1961. godine. Za sortu je priznata 1975. godine. Selekcionari su dr Staniša A. Paunović, dr Milisav Gavrilović i dr Petar Mišić.

Plod je sitan do srednje krupan (26,4 g, može dostići i preko 40 g), jajastog oblika. Dimenzije: visina – 45,0 mm, širina – 37,0 mm i debljina – 36,5 mm. Pokožica je tanka, čvrsta, plava, sa obilnim pepeljkom, a na stablima sa obilnim rodom, crvenkasto plava. Meso je čvrsto, žuto, vrlo sočno, slatko-nakiselo, aromatično.

Grose Felicija je novija sorta kod nas. Poreklom je iz Italije. Izuzetno je krupnog ploda ( do 150 grama). Grose Felicija je odlična kao konzumna šljiva a moze da se koristi i za pripremu rakije. Sazreva polovinom Septembra. Postiže veoma visoku cenu. Veoma je privlačnog izgleda. Nešto je osetljivija na moniliju ploda, ali uz redovnu zaštitu nema nikakvih problema. Prednosti ove šljive su visoka rodnost, visoka cena i velika otoprnost na prolećne mrazeve.

Šljiva čačanska Najbolja stvorena je ukrštanjem sorti Vangenhajmova (Wangenheims Frühzwetsche) i Požegača. Hibridizacija je sprovedena 1961. godine, za sortu je priznata 1975. godine. Selekcionari su dr Staniša A. Paunović, dr Milisav Gavrilović i dr Petar Mišić.

Stablo je bujno do vrlo bujno na sejancu dženarike. Krošnja je relativno retka, piramidalna, velikog potencijala rodnosti. Rodno drvo je pravilno raspoređeno duž tanjih i debljih grana. Rađa uglavnom na majskim kiticama i jednogodišnjim grančicama. plod je cilindričnog oblika, vrlo je krupan i može dostići i 90 – 100 g. Sazreva 3-5 dana pre Stenleja, krajem druge i početkom treće dekade avgusta. Vrlo je transportabilna. Dugo se održava na grani, a može se brati i pre pune zrelosti, jer rano dobija plavu boju.

Sorta Nada je nastala hibridizacijom sorti Stenlej (Stanley) i Skolduš (Scoldus). Autori su dr Dobrivoje Ogašanović, dr Svetlana A. Paunović i dr Slobodan Milenković. Za novu sortu je priznata 2012. godine.

Plodovi su srednje krupni do krupni (40−50 g), eliptičnog su oblike, tamno plave boje koju prekriva obilni pepeljak. Plodovi su atraktivnog izgleda, ukusni i dobrog kvaliteta. Mezokarp je žute boje, umereno čvrst, sočan i aromatičan. Koštica je srednje krupnoće (17 g) i potpuno se odvaja od mezokarpa. Plodovi sadrže u proseku 16,50% rastvorljivih suvih materija. Sadržaj ukupnih šećera je 11,70%, invertnih šećera 8,35%, saharoze 3,18% i 0,5% ukupnih kiselina. Plodovi su pogodni za svežu potrošnju i preradu.

Šljiva ranka spada u najstarije domaće rakijske sorte, ali i među najbolje i najrodnije sorte rakijskih šljiva.

Šljiva ranka poslednjih godina ponovo privlači pažnju proizvođača, koji smatraju da današnje, “nove” sorte jesu dobre, ali nisu isto što i naše staro blago, poput dobre, rodne ranke. I ona je, kao i te sorte koje više niko ne pamti, rasla čistije i bliže prirodi, bez savremenih zaštita i pomagača. Šljiva ranka je i danas dokaz da je na našem prostoru bilo proizvodnje hrane bez hemikalija, ali ukazuju i na to da je takva proizvodnja moguća i danas.

 

Info

Kategorija: Voćne sadnice
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: 1,00 € (∼ 118,61 din)
Država: Srbija
Okrug: Rasinski okrug
Grad: kruševac
Datum objave oglasa: 11.09.2022.
Pregleda: 1008
Šifra oglasa: 55309

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas