Slavol za soju - tretman sjemena soje

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Zaštita semena.

Agro-nika d.o.o

Kontakt - Agro-nika d.o.o

tel: +385 (0) 32 550 719
e-mail: agro.nika@hotmail.com

pogledaj sve oglase partnera

Cena: na upit

Opis

Slavol za soju - tretman sjemena soje

SLAVOL ZA SOJU SADRŽI BAKTERIJE:

FIKSATORE DUŠIKA - vrše fiksaciju dušika i to:
Simbiozne: Bradyrhizobium japonicum - formiraju kvržice u korijenu soje
Asocijativne: Azotobacter sp. - koloniziraju (naseljavaju) površinu korijena soje.
Fosfomineralizatori - bakterije koje razgrađuju organske spojeve fosfora.
Fiksacija dušika proces je pretvaranja atmosferskog dušika kojeg u atmosferi ima 78%, ali u elementarnom, inertnom obliku koji je za biljke i životinje nepristupačan, u oblike (NH4) koje mogu koristiti svi ostali organizmi na zemlji. Fiksatori dušika mikroorganizmi su koji jedini mogu pretvarati plinoviti dušik iz atmosfere u amonijak.

Simbiozni fiksatori dušika - Bradyrhizobium japonicum formira kvržice u korijenu soje. Inokulacijom se na sjeme nanosi ova bakterija, čime se uspostavlja simbioza - formiraju se kvržice na korijenu u kojima bakterije vrše fiksaciju dušika i direktno predaju pristupačan dušik biljkama, a biljke snabdijevaju bakterije asimilativima (hranjivim tvarima koje je biljka stvorila u procesu fotosinteze).

Asocijativni fiksatori dušika Azotobacter sp. (3 vrste) koje se nalaze u Slavolu za soju naseljavaju samu površinu korijena. Na korijenu se ne vide kvržice, ali je vrlo specifičan odnos između biljke i bakterija.
Fosfomineralizatori imaju sposobnost kolonizacije (naseljavanja) korijena soje te direktno i indirektno stimuliraju rast biljaka.

Način djelovanja:

Slavol za soju utječe na uspostavljanje simbioze između korijena soje i bakterija Bradyrhizobium japonicum i formiranje kvržica. Bradyrhizobium japonicum preko korijenskih dlačica ulazi u unutrašnjost korijena (parenhima), gdje se počinju ubrzano dijeliti, uslijed čega se formira kvržica. U kvržici žive bakterije koje fiksiraju dušik i direktno ga predaju biljci, a biljke snabdijevaju bakterije hranjivim tvarima koje su stvorile u procesu fotosinteze.

Bakterije asocijativni fiksatori dušika i fosfomineralizatori pripadaju grupi bakterija koje stimuliraju rast biljaka - koloniziraju korijen soje, gdje pozitivno utječu na ishranu biljaka dušikom i fosforom. Ove bakterije proizvode auksine (indol - 3 octena kiselina) koji pomažu u uspostavljanju simbioze, odnosno prodiranju bakterija kroz korijenske dlačice do parenhima korijena, gdje se formira kvržica.

Primjena:

Sadržaj vrećice rastopiti u 250 ml vode ili 250 ml Slavola S i promiješati s potrebnom količinom sjemena soje za 1 ha (100 kg) neposredno prije sjetve.

Za bolje uspostavljanje simbioze između biljaka i bakterija preporučuje se da se sadržaj vrećice Slavola za soju pomiješa sa Slavolom S. Slavol S sadrži auksine, hormone koji su prirodni analozi biljnim hormonima. Auksini su signal biljke za uspješnije uspostavljanje simbioze (prodiranje bakterija u korijenski sustav soje).

Učinci primjene

Slavol za soju povećava:

  • Klijavost sjemena
  • Energiju klijanja
  • Snagu nicanja
  • Poboljšava upijanje dušika i fosfora
  • Utječe na rast i razvoj korijenskog sustava i bolju ishranu biljaka

Info

Kategorija: Zaštita semena
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 07.03.2019.
Datum izmene oglasa: 18.03.2020.
Pregleda: 116
Šifra oglasa: 42257

Predaj oglas

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas