Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Sultan® 50 SC

Danon d.o.o.

Kontakt - Danon d.o.o.

tel: +385981600445
e-mail: [email protected]

pogledaj sve oglase partnera

Cena: na upit

Opis

Sultan® 50 SC je selektivno herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova u ozimoj uljanoj repici, nakon presađivanja kupusa, kelja, cvjetače i brokule iz presadnica te rasadnicima ukrasnog grmlja i drveća

Formulacija: Koncentrat za suspenziju (SC)
Aktivne tvariMetazaklor, 500 g/l
PrimjenaSULTAN® 50 SCje selektivno herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova u ozimoj uljanoj repici, nakon presađivanja kupusa, kelja, cvjetače i brokule iz presadnica te rasadnicima ukrasnog grmlja i drveća.

SULTAN® 50 SC je selektivno zemljišno herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih i jednogodišnjih širokolisnih korova u:
1) ozimoj uljanoj repici u količini 1,5 – 2,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 400 l/ha primjenom:
a) nakon sjetve, a prije nicanja usjeva (pre-em) kada se kultura nalazi u stadiju razvoja BBCH 00 – 07. Primjena nakon sjetve, a prije nicanja usjeva (pre-em) preporuča se na srednje teškim i teškim tlima. Prije primjene sredstva SULTAN 50 SC tlo treba dobro pripremiti, tako da sjeme uljane repice bude prekriveno slojem zemlje debljine 1,5 – 2,5 cm, kako bi se izbjeglo da sjeme repice dođe u dodir sa sredstvom; ili b) nakon nicanja usjeva (rani post-em) kada se kultura nalazi u stadiju razvoja 1 – 4 lista (BBCH 11-14).
Ograničenje: Sredstvo SULTAN 50 SC ne smije se primijeniti prije nego što usjev dostigne stadij potpuno razvijenih kotiledona i prvi pravi list.
2) kupus, kelj, cvjetača i brokula iz presadnica u količini 1,5 – 2,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 400 l/ha.
Primjenjuje se 7 – 10 dana nakon presađivanja kada se kupusnjače nalaze u stadiju razvoja 3 – 6 listova (BBCH 13 – 16), a prije nicanja korova.
Prilikom primjene sredstva, korijenje presadnica mora biti dobro prekriveno slojem zemlje. Usjev ne smije biti izložen stresu, odnosno u vrijeme primjene sredstva usjev mora biti u dobroj kondiciji.
Ograničenja: Ako je nakon presađivanja kupusnjača planirano obilnije navodnjavanje usjeva, primijeniti sredstvo SULTAN 50 SC nakon navodnjavanja.
3) rasadnicima ukrasnog grmlja i drveća u količini 1,5 – 2,0 l/ha uz utrošak vode 200 – 400 l/ha.
Primjenjuje se u vrijeme mirovanja vegetacije (BBCH 00), tijekom veljače i ožujka.
Popis vrsta ukrasnog grmlja i drveća u kojima se sredstvo primjenjuje: rušvica (Amelanchiera lamarckii), sitnolisna lipa (Tilia cordata), bijeli jasen (Fraxinus excelsior), cretna breza (Betula pubescens), šimšir (Buxus sempervirens), lovorvišnja (Prunus laurocerasus), (Ruska spp), konika (Picea glauca var. conica), mlječike (Euphorbia spp).

Ograničenja: Selektivnost svih vrsta, kultivara i hibrida nije ispitana. Neželjen utjecaj na biljku, poput fitotoksičnosti, može biti rezultat međusobnog djelovanja različitih utjecaja iz okoline, kondicije biljke i mehanizma djelovanja herbicida. Zbog toga se preporuča, prije primjene, ispitati djelovanje sredstva na manjem broju biljaka i promatrati ih u periodu od 1-2 mjeseca kako bi se uočile eventualne negativne posljedice primjene sredstva SULTAN 50 SC.

Broj primjena u vegetacijskoj sezoni: 1 svake treće godine u maksimalnoj količini od 2,0 l/ha

Način primjene: Prskanje vučenim ili nošenim traktorskim prskalicama ili leđnim prskalicama.
Kod primjene u rasadnicima, prilikom primjene leđne prskalice koristi se količina od 70 ml sredstva u 20 l vode. Ova količina škropiva dostatna je za površinu od 360 m2.
Za postizanje optimalne učinkovitosti sredstvo je potrebno primijeniti na korove u nicanju. Kod veće zakorovljenosti navedenim korovnim vrstama potrebno je primijeniti višu odobrenu količinu sredstva kako bi se postigla zadovoljavajuća učinkovitost.

Spektar djelovanja sredstva SULTAN 50 SC:
Skupina korova
vrsta
Korovna vrsta Osjetljivost korovnih vrsta
kod količine od 2,0 l/ha
Osjetljivost korovnih vrsta
kod količine od 1,5 l/ha
Jednogodišnji
uskolisni korovi
obična slakoperka
(Apera spica-venti) O –
koštan
(Echinochloa crus-galli) O –
jednogodišnja vlasnjača
(Poa annua) SO SO
mišji repak
(Alopecurus myosuroides) SO –
Jednogodišnji
širokolisni korovi
srednja mišjakinja
(Stellaria media) O O
obična konica
(Galinsoga parvifl ora) O –
obuhvatna mrtva kopriva
(Lamium amplexicaule) O –
bršljenasta čestoslavica
(Veronica hederifolia) O –
perzijska čestoslavica
(Veronica persicaria) O –
kamilice
(Matricaria spp) O –
obična rusomača
(Capsella bursa-pastoris) O O
mala kopriva
(Urtica urens) O –
bijela loboda
(Chenopodium album) O SO
obični šćir
(Amaranthus retrofl exus) SO SO
crvena mrtva kopriva
(Lamium purpureum) SO –
purpurna iglica
(Geranium purpureum) SO –
mak turčinak
(Papaver rhoeas) SO –
poljska ljubica
(Viola arvensis) SO –
crna pomoćnica
(Solanum nigrum) O O
slakasti dvornik
(Polygonum convolvulus) SO –
ptičji dvornik SO
(Polygonum aviculare) SO SO

Plodored: U slučaju propadanja usjeva u jesen ne smije se sijati ozima pšenica i ječam. Uz preoravanje tla na dubinu od najmanje 25 cm, smije se sijati uljana repica.
Nakon primjene sredstva SULTAN® 50 SC u proljeće, uz preoravanje tla na dubinu od najmanje 25 cm, smiju se sijati jare žitarice, šećerna repa, krumpir, grašak, kukuruz i lan. Nema ograničenja u plodoredu nakon normalne žetve tretiranog usjeva.

Ograničenja: Primjena iz zrakoplova nije dopuštena

Karenca: 42 dana za kupus, kelj, cvjetaču i brokulu iz presadnica. Osigurana je vremenom primjene u ozimoj uljanoj repici. Nije primjenjiva za rasadnike ukrasnog grmlja i drveća.

Fitotoksičnost: Ako se sredstvo primjenjuje u propisanim količinama i na propisani način ono nije fitotoksično za kulture u kojima je odobrena primjena.
Sredstvo SULTAN® 50 SC ne smije se primijeniti na usjevima u stresu, koji može biti uzrokovan jačim napadom biljnih bolesti, štetnika, sušom, stagnirajućom vodom, loše obavljenom pripremom tla, primjenom drugog herbicida ili zbog viška vode, kao ni u loše zasađenim presadnicama kupusnjača.
Kod primjene sredstva SULTAN 50 SC moguća je pojava simptoma fitotoksičnosti prolaznog karaktera bez učinka na kvalitetu prinosa.
Sredstvo SULTAN® 50 SC ne primjenjivati kada se očekuje jaka kiša jer može doći do ispiranja sredstva u zonu korijena.
Ako se sredstvo SULTAN® 50 SC primjenjuje nakon sjetve, a prije nicanja usjeva, predsjetvenom pripremom tla potrebno je osigurati čvrsto ležište za sjeme. Grudice tla, pogotovo one koju su veće od 75 mm u promjeru, mogu smanjiti kontrolu korova i prouzročiti da sjeme bude nepravilno pokriveno što može uzrokovati štete u usjevima. Prije sjetve popraviti strukturu sjetvenog sloja tla.
Sredstvo SULTAN® 50 SC ne primjenjivati na lakšim tlima jer može izazvati oštećenja usjeva uslijed prebrzog premještanja sredstva u zonu korijena usjeva.
Prilikom primjene sredstva SULTAN® 50 SC spriječiti zanošenje škropiva na susjedne kulture.

Mogući utjecaji na učinkovitost: Učinkovitost sredstva SULTAN® 50 SC ovisna je o količini vlage u tlu. Za postizanje optimalne učinkovitosti nakon primjene sredstva SULTAN® 50 SC nužne su oborine. U slučaju da nakon primjene sredstva oborine izostanu preporuča se jednokratno navodnjavanje usjeva (10 mm) kako bi sredstvo ispoljilo herbicidni učinak. Djelovanje sredstva SULTAN® 50 SC ubrzano je pri višim temperaturama i većoj vlažnosti tla.
Sredstvo SULTAN® 50 SC ne preporuča se primjenjivati na tlima koja sadrže više od 10% organske tvari, jer bi kontrola korova mogla biti smanjena.

 

Info

Kategorija: Herbicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: na upit
Država: Hrvatska
Datum objave oglasa: 20.07.2018.
Datum izmene oglasa: 02.11.2018.
Pregleda: 868
Šifra oglasa: 39756

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas