Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Teldor SC 500

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Fungicidi.

Bayer d.o.o. (BiH)

Kontakt - Bayer d.o.o. (BiH)

pogledaj sve oglase partnera

Cena: na upit

Opis

Teldor SC 500

Teldor SC 500 suzbija sivu plijesan na vinovoj lozi, u jagodama, rajčici, ukrasnom bilju, trešnjama i bobičastom voću. Posredno olakšava ručnu i strojnu berbu grožđa, smanjuje gubitak te omogućava proizvodnju zdravog mošta i vina, a da pritom ne utječe na tijek vrenja, ni na okus mošta i vina. Odlikuju ga i kratke karence.

Sastav fenheksamid, 500 g/l

Formulacija koncentrirana suspenzija (SC)

Uporaba
Teldor SC 500 se primjenjuje na:
a) vinovoj lozi za suzbijanje sive grožđane plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1-1,5 l/ha, uz trošak vode 1000 l/ha (10-15 ml na 10 l vode). Može se tretirati prije zatvaranja grozdova i u vrijeme mekšanja bobica vinove loze odnosno u početku sazrijevanja;
b) jagodama na otvorenom za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,5 l/ha, uz utrošak vode 500 l/ha (30ml na 10 l vode na 100 m2).
Može se tretirati najviše dva puta u vrijeme vegetacije i to: prvi puta u cvatnji jagoda, drugi puta kod pojave zelenih plodova;
c) trešnjama za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea), truleži plodova (Monilinia fructigena) i sušenja cvjetova i grančica (Monilinia laxa) u količini 0,5 l/ha i na 1 m visine krošnje, uz utrošak 500 l vode na 1 m visine krošnja (10 ml/10 l vode na 1 m visine krošnje), uz najviše dozvoljena ukupno tri tretiranja tijekom iste vegetacije. Može se tretirati najviše tri puta i to: prvi puta kada plodovi počnu dobivati boju, drugi i treći puta u 12-14 dnevnim razmacima.
Protiv sušenja cvjetova i grančica tretira se pri početku cvatnje,u vrijeme cvatnje i na kraju cvatnje;
d) šljivama za suzbijanje truleži plodova (Monilinia fructigena) i sušenja cvjetova i grančica (Monilinia laxa) u količini 0,5 l/ha na 1 m visine krošnje uz utrošak 500 l vode na 1 m visine krošnje (10 m l/10 l vode na 1 m krošnje), uz najviše dozvoljena ukupno tri tretiranja tijekom iste vegetacije. Može se tretirati najviše tri puta i to: prvi puta kada plodovi počnu dobivati boju, drugi i treći puta u 12-14 dnevnim razmacima.
Protiv sušenja cvjetova i grančica tretira se prije cvatnje, u vrijeme cvatnje i na kraju cvatnje;
e) breskvama za suzbijanje truleži plodova (Monilinia fructigena) i sušenja cvjetova i grančica (Monilinia laxa) u količini 1,0-1,5 l/ha uz utrošak vode 1500 l/ha (7-10 ml/10 l vode). Može se tretirati najviše dva puta u vegetaciji i to kad plodovi počnu dobivati boju ili najkasnije tri dana prije branja;
f) kupinama, ogrozdu i brusnici za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 2 l/ha (20 ml/10 l vode na 100 m2). Može se tretirati najviše četiri puta i to: prije cvatnje, u vrijeme cvatnje, između cvatnje i nakon cvatnje;
g) malinama za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,0-1,5 l/ha. Može se tretirati najviše četiri puta i to: prije cvatnje, u vrijeme cvatnje, između cvatnje i nakon cvatnje;
h) ribizu za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 1,0-1,5 l/ha.
Može se tretirati najviše četiri puta i to: prije cvatnje, u vrijeme cvatnje, između cvatnje i nakon cvatnje;
i) ukrasnom bilju na otvorenom za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) u količini 2 l/ha (20 ml/10 l vode na 100 m2) ako su biljke visoke do 50 cm, odnosno 5 l/ha (50 ml/10 l vode na 100 m2) ako su biljke visoke 50-125 cm.
Može se tretirati najviše 2 puta u razmaku 10-14 dana;
j) rajčici na otvorenom za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) i bijele truleži (Sclerotinia spp.) u količini od 1-2 l/ha. Može se tretirati najviše tri puta:
- prvi puta kod visine biljaka do 50 cm u količini 1 l/ha (10 ml/10 l vode na 100 m2)
- drugi puta kod visine biljaka 50 do 125 cm u količini 1,5 l/ha (15 ml/10 l vode na 100 m2)
- treći puta kod visine biljaka iznad 125 cm u količini 2 l/ha (20 ml/10 l vode na 100 m2)

Priprema sredstva za primjenu
Prije otvaranja ambalaže, sadržaj dobro protresti. Spremnik prskalice napuniti sa ½ potrebne čiste vode. Uključiti miješanje. Uliti u prskalicu potrebnu količinu sredstva kroz sito. Dopuniti spremink prskalice s preostalom količinom vode. Miješanje mora biti omogućeno za vrijeme pripreme škropiva i cijelog postupka primjene.
Pripremljeno škropivo potrebno je odmah utrošiti.

Ograničenja
Sredstvo se može upotrijebiti na istoj površini najviše dva puta u vegetaciji na vinovoj lozi, jagodama, breskvama i ukrasnom bilju, najviše tri puta u vegetaciji na trešnjama, šljivama i rajčicama te najviše četiri puta u vegetaciji kupina,ogrozda, brusnica, malina i ribiza.

Fitotoksičnost
Teldor SC 500 nije fitotoksičan za kulture na kojima je odobrena primjena ako se upotrebljava u skladu s uputom za primjenu.

Strategija sprječavanja pojave rezistentnosti
Kako bi se spriječilo stvaranje rezistentnosti, u uvjetima jake zaraze treba izbjegavati višekratnu primjenu sredstva TELDOR SC 500 u istoj vegetacijskoj sezoni, već ga treba primjeniti u kombinaciji s drugim sredstvima drugačijeg mehanizma djelovanja. Ako unatoč pravilnoj primjeni sredstva TELDOR SC 500 dođe do prijevremenog pada djelotvornosti, potrebno je tretiranje nastaviti fungicidom iz druge kemijske skupine. Fungicide iz skupine hidroksianilida potrebno je primjeniti u količinama sukladno s uputama proizvođača. U cilju odgode pojave rezistentnosti potrebno je saditi ili sijati rezistentne sorte te provoditi načela dobre poljoprivredne prakse i biljne higijene.

Zaštita okoliša
Kod primjene sredstva TELDOR SC 500 moraju se poštivati propisi o vodama s ciljem zaštite voda. Sredstvo TELDOR SC 500 ne smije se koristiti na kraškim područjima čije tlo ima pH iznad 7,5. Ako drugim propisima nije propisan veći sigurnosni razmak, radi zaštite korisnih i neciljanih organizama mora se poštivati sigurnosni razmak od površinske vode-mjereći od ruba obale, koji za dopuštene primjene iznosi najmanje 20 metara. Ne tretirati po vjetrovitom vremenu. Ostaci sredstva i škropiva ne smiju se izlijevati u površinske vode, kanalizaciju, dvorišne i stajske odvode. Prskalicu i mlaznice (dize) treba prati na polju, na mjestima gdje sredstvo ne može doprijeti u površinske vode i gdje nema opasnosti za ljude i životinje.

Aviotretiranje
Primjena iz zrakoplova nije dopuštena.

Miješanje
O mogućnostima miješanja sredstva TELDOR SC 500 s drugim sredstvima raspitajte se kod vlasnika rješenja o registraciji/zastupnika.

Karenca
21 dan za vinske sorte grožđa; 14 dana za stolne sorte grožđa; 7 dana za kupine, maline, ribiz, ogrozd, brusnice; 3 dana za jagode, trešnje, šljive, breskve i rajčicu.

Skladištenje
Sredstvo se mora skladištiti i čuvati u orginalnoj zatvorenoj ambalaži, u tamnom, prozračnom i suhom prostoru, na temperaturi između -10 i 40 oC, izvan dohvata djece i odvojeno od hrane, pića i hrane za životinje.

Stretegija sprječavanja pojave rezistentnosti
Kako bi se spriječilo stvaranje rezistentnosti u uvjetima jake zaraze treba izbjegavati višekratnu primjenu sredstva TELDOR SC 500 u istoj vegetacijskoj sezoni, već ga
treba primjeniti u kombinaciji s drugim sredstvima drugačijeg mehanizma djelovanja. Ako unatoč pravilnoj primjeni sredstva TELDOR SC 500 dođe do prijevremenog
pada djelotvornosti, potrebno je tretiranje nastaviti fungicidom iz druge kemijske skupine. Fungicide iz skupine hidroksianilida potrebno je primjeniti u količinama sukladno s uputama proizvođača. U cilju odgode pojave rezistentnosti potrebno je saditi ili sijati rezistentne sorte te provoditi načela dobre poljoprivredne prakse i biljne higijene.

Postupak čišćenja uređaja za primjenu
Odmah nakon primjene potpuno isprazniti uređaj za prskanje. Spremnik, cijevi i sapnice dobro isprati čistom vodom tri puta. Fizički ukloniti sve vidljive naslage. Skinuti i očistiti sapnice, zaslone i filtere. Cijeli sistem isprati čistom vodom. Prskalicu i mlaznice (dize) treba prati na polju, na mjestima gdje je sredstvo ne može doprijeti u pitku, tekuću ili stajaću vodu i gdje nema opasnosti za životinje.

Mjere zaštite pri radu
Obavezno koristiti osobna zaštitna sredstva navedena na etiketi. Prilikom rada spriječiti udisanje izmaglice škropiva. Kod izlaganja udisanjem, u slučaju visoke koncentracije izmaglice škropiva koristiti filtarsku polumasku za zaštitu od čestica. Tijelo štititi laganim zaštitnim odijelom dugih rukava. Ako prijeti opasnost od prskanja sredstva, za zaštitu upotrijebiti gumenu pregaču, čvrstu odjeću, zaštitne rukavice te vizir ili naočale koje dobro prianjaju. Za vrijeme rada ne jesti, piti ni pušiti. Nakon završetka rada treba svući radno odijelo i izložene dijelove tijela oprati vodom i sapunom. Oprati, očistiti ili baciti sva korištena zaštitna sredstva.

Iskustva s terena
Za uspješno suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) iznimno je važno pravovremeno tretiranje grožđa. Zbog biologije bolesti prvo tretiranje se mora obaviti u vrijeme čišćenja grozdića od ostataka cvjetova, a drugo možda najvažnije u fenofazi, pred zatvaranje grozda. Treće tretiranje se može obaviti početkom šare uz poštivanje zadanih karenci. Preporučamo kombinaciju od sive plijesni i od grožđanih moljaca čije štete pogoduju razvoju širenja plijesni. Teldor se može miješati sa sumpornim pripravcima.

Info

Kategorija: Fungicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: na upit
Država: Bosna i Hercegovina
Okrug: Zagrebačka
Datum objave oglasa: 19.04.2017.
Datum izmene oglasa: 18.02.2020.
Pregleda: 11392
Šifra oglasa: 33465

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas