Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba paprike
  • 05.08.2025. 07:30

Ako je paprika zdrava pred berbu - mora da sija!

Ne čekajte da berba pokaže kvalitet jer već sada možete uticati na konačan rezultat

Ako je paprika zdrava pred berbu - mora da sija!
Foto: Shutterstock/mgereci
87
5
0

U fazi kada paprika još nije u potpunosti promenila boju (iz zelene u crvenu, žutu, narandžastu - zavisno od sorte), postoji jedan siguran znak da je biljka zdrava, a plod kvalitetan - sjaj ploda.

Kada je plod paprike zdrav, pravilno hranjen i bez stresova, njegova površina postaje glatka, sjajna i intenzivne boje, čak i pre nego što započne proces fiziološkog dozrevanja. To je znak da je biljka imala dobar vegetativni tok: balansiran rast, zdrav koren i pravilnu ishranu.

Faza pred promenu boje je savršeno vreme za intervenciju. Mnogi proizvođači misle da je u ovoj fazi već kasno za delovanje. Ali istina je - još uvek nije kasno!
Upravo sada, u ovoj završnoj fazi, paprika najviše troši resurse za punjenje ploda i promenu boje. Kvalitet ploda i tržišna vrednost još se mogu značajno poboljšati pravovremenom i ciljanom prihranom.

Šta primeniti da paprika zablista?

Kako bi paprika zablistala i time bila savršena za tržište, potrebno je brzo delovanje kroz list, a to je moguće učiniti folijarnom prihranom. Potrebno je prihraniti je kalijumom koji daje sjaj, podstiče promenu boje i sabijanje ploda, kalcijumom koji jača ćelijske zidove, sprečava trulež i mikrooštećenja, kao i borom i cinkom koji pomažu u pravilnoj distribuciji hraniva.

paprika
Paprika koja sija znači da je zdrava i bogata nutrijentima (Foto: Zlatko Markovinović)

Prskanje obaviti 10-12 dana pre očekivane berbe, pa ponoviti još jednom ako ima vremena. Prskati rano ujutru ili predveče.

Drugi savet je zalivanje s fertigacijom (ako postoji kap po kap): Kombinacija kalijum nitrata i kalcijum nitrata u manjim dozama (2-3 kg/1.000 m² svakog četvrtog dana).

Paprika, od drevnih civilizacija do moderne prehrambene industrije

Zašto je ovo važno? Naime, paprika koja sija pre nego što dobije sortnu boju je znak da je unutra kompaktna, čvrsta i bogata nutrijentima. Takav plod ima duži vek trajanja, bolji ukus i veću otpornost na pucanje i trulež. Zato je važno ne prepustiti biljku kraju sezone bez podrške. Nekoliko pametnih intervencija sada može da odluči da li ćete imati "srednju" ili "prvoklasnu" papriku na kraju.

Zapamtite, ulaganje u završnu prihranu je ulaganje u sigurnu zaradu. Ne čekajte da berba pokaže kvalitet, jer već sada možete uticati na konačan rezultat.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Berba Sjaj Prihrana Kalijum Kalcijum Bor Cink


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.