Pretraživanje tekstova
Pravilno izvršena dekapitacija znači da paradajz završava sezonu sa maksimalno zrelim, velikim i ukusnim plodovima, a to je cilj svakog ozbiljnog proizvođača
Dekapitacija paradajza, poznata i kao odsecanje vrha stabljike, jedan je od najvažnijih završnih mera u uzgoju paradajza, posebno kod indeterminantnih sorti koje rastu neograničeno. Ovim postupkom se uklanja vrh biljke kako bi se zaustavio dalji rast i usmerila sva energija ka razvoju već formiranih plodova.
Stručna preporuka je da se dekapitacija izvrši nakon formiranja šeste cvetne grane. Biljka će i dalje pokušavati da formira nove cvetove nakon toga, ali ti plodovi, posebno pred kraj sezone, neće imati dovoljno vremena da sazru. Umesto da biljka troši energiju na novi rast, cilj je da se svi hranljivi sastojci preusmere na ono što već imamo.
Dekapitacija omogućava ubrzano sazrevanje, plodovi na donjim etažama brže dobijaju boju i okus. Takođe, plodovi će biti krupniji i slađi jer se energija ne rasipa, već ide tamo gde je najpotrebnije. Samim time paradajz će imati bolju tržišnu vrednost, jer ujednačenost i kvalitet plodova donose bolju cenu.
Istovremeno, opterećenje biljke je manje, odnosno sprečava se stvaranje viška plodova koje biljka ne može ishraniti.
Da biste ovo pravilno uradili, prvo prebrojte cvetne grane na glavnom stablu. Kada se formira šesta cvetna grana, oštrim i dezinfikovanim makazama odesecite vrh stabljike iznad poslednjeg cvetnog grozda, ostavljajući 1-2 cm stabljike iznad njega. Radite po suvom i sunčanom vremenu, kako bi rana brže zarasla i smanjio se rizik od bolesti.
Nega paradajza i paprike pred kraj sezone - kako produžiti plodonošenje?
Nakon dekapitacije, biljci možete dati folijarnu ili korensku prihranu sa akcentom na kalijum - to stimuliše akumulaciju šećera, intenzivniju boju i čvrstinu ploda. Kod bujnijih sorti, korisno može biti i otkidanje bočnih izdanaka, kako bi se energija dodatno usmerila ka glavnim grozdovima.
Pravilno izvedena dekapitacija znači da paradajz završava sezonu sa maksimalno zrelim, krupnim i ukusnim plodovima, a to je cilj svakog ozbiljnog proizvođača.
Tagovi
Dekapitacija paradajza Uzgoj paradajza Cvetovi Odsecanje vrha
Autor
Više [+]
Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!