Zašto je važno šta i od koga kupujemo, kad ne možemo sami da proizvedemo, pravi primer je domaćinstvo Gligorić iz Futoga.
Vodeći računa o ishrani, mnogi koji nisu u mogućnosti da uzgoje svoju hranu, kupuju od proverenih proizvođača, pa tako svako ima svog pčelara od kog kupuje, povrtara na pijaci, mesara u gradu. Sada kad je sezona kiselog kupusa, najbolje glavice biraju se, zna se, jedino u Futogu. Tako je porodica Gligorić prodala sav svoj rod gotovo i ne izlazeći iz dvorišta. Reč je o robi sa zaštićenim geografskim poreklom.
"Ja proizvodim seme ovog brendovanog futoškog kupusa, pa se moja proizvodnja kontroliše od rasađivanja do seče. Karence ne sme da bude. Sve nam je hibridno, a ja mogu da tvrdim da je ovaj kupus ono pravo, kao nekada", kaže Rajko Gligorić, koji je u 2023. godini proizveo vagon ovog povrća.
Pomenuta sorta rađa četiri do pet puta manje od hibrida, pa mora da bude i skuplji, te se postavlja pitanje da li su Novosađani spremni tu robu i više da plate?
"Jesu, garantujem vam! Mnogi prođu, obiđu, naprave krug, vide 30 dinara, 50, a onda dođe kod mene i plati ga 70, zato što zna šta kupuje."
Više o ovome, pogledajte u sledećem videu:
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Partner
Bulevar oslobođenja 78,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381695080585,
e-mail: info@agroklub.rs
web: https://www.agroklub.rs/