Kako bi se zadovoljili zahtevi tržišta, osmišljena je mašina koja automatski prepoznaje zelen paradajz i odvaja ga od ostatka, koji ide na police. Ovim se povećava kvaliteta robe koja ide na prodaju, ali se i drastično smanjuju troškovi rada.
Plodovi paradajza beru se u tehnološkoj zrelosti kada su zeleni ("zeleno zrenje"), zatim u prelaznoj fazi (žuta, narandžasta) ili potpuno crveni, a kakvi će se plodovi ubrati zavisi od udaljenosti tržišta. Najbolja organoleptička svojstva imaju plodovi koji na biljci postignu puno zrenje i postanu crveni, a s obzirom na to da oni brzo prezrevaju, namenjeni su za plasman na bliža tržišta.
Kako bi se zadovoljili zahtevi tržišta, osmišljena je mašina koja automatski prepoznaje zelen paradajz i odvaja ga od ostatka, koji ide na police. Ovim se povećava kvaliteta robe koja ide na prodaju, ali se i drastično smanjuju troškovi rada.
Brojni se pitaju, kako uopšte radi ova mašina? Reč je o kameri koja je smeštena na kraju transportnog pojasa, koja detektuje "nepoželjan" paradajz odnosno zelen, a nekoliko sekundi kasnije inteligentni izbacivači odvoje ga sa strane, dok crveni paradajz nastavlja put prema izlazu.
Rad ovoe mašine pogledajte u videu:
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka