Pretraživanje tekstova
Dva su pokazatelja zrelosti, ali ukus zavisi i od doba dana kada ga berete.
Volimo reći kako ukus paradajza zavisi od toga je li domaći, uzgajan na otvorenom, zreo. Ali, različite sorte daju i različite ukuse, a on uveliko zavisi i od toga je li ubran u pravo vreme.
S crvenim znamo kada su zreli, ali šta sa zelenim, žutim, ljubičistim plodovima?
Zrelost se može odrediti na temelju dva jasna pokazatelja, piše krautundrueben.
Prvo, zreli paradajz prepoznajete po tome što je mekan, lako ga stisnete prstima. Drugo, peteljka gotovo svaog paradajza (osim posebnih sorti) ima određenu tačku pucanja. Reč je o maloj izbočini na peteljci. Ako se pritiskom na nju plod lako odlomi od stabljike, zreo je.
Ako je pregib još uvek savitljiv, ostavite ga još neko vreme. Ostavite li peteljku na ubranom plodu, trajat će duže.
Ali, postoji još nekoliko trikova. Važan je i period dana kada ste ga ubrali. Opšte pravilo je da se aroma većine sorti poboljšava nakon nekoliko sati izlaganja suncu uz izuzetke da su neke ukusnije ubrane ujutro. Dakle, na vama je da isprobavate brati u različito doba dana.
U svakom slučaju gube ukus na niskim temperaturama zbog čega ga ne treba čuvati u frižideru, nikako ispod 10 stepeni Celzijusa.
Takozvane brašnaste sorte su u prvim danima sazrevanja sočne i slatke ali ostale moraju biti gotovo prezrele da bi bile najukusnije.
Kada je reč o sakupljanju semena, najbolje je ubrati plodove kada su prezreli.
Iako paradajz voli sunce, ovo mu leto sigurno nije naklonjeno. Osim dugotrajne suše i nekoliko toplotnih talasa, stigao je novi stres - pad temperature i visoke vlage što uzrokuje plamenjaču. Zato ga treba ojačati i zaštititi kako bi vam potrajao do jeseni.
Tagovi
Kada brati Zrelost paradajza Branje paradajza
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li su ofarbana i kod vas? 😊