Do većeg roda krupnih plodova potrebno je izbalansirati odnos zelene mase i rodnosti. Šta možete da učinite?
Paprika je zahtevna povrtna kultura kojoj je za dobar rod neophodno obezbediti dovoljno prostora, vlage u zemljištu, dostupnih biljnih hraniva, svetlosti i toplote.
Sama biljka stvara mnogo grana koje je vremenom zagušuju, smanjuje se ventilacija i osvetljenost središnjeg dela grma. Sporije se suši površina listova posle kiše, što dovodi do pojave oboljenja i napada štetočina. Velika količina zelene mase troši hraniva i vodu, a plodovi zbog toga ostaju sitni.
Kako bi što bolje iskoristila povoljne uslove potrebno je formirati grm ili obaviti rezidbu, što deluje na povećanje rodnosti i skraćuje se vreme dozrevanja. Postupak obuhvata uklanjanje donjih listova i zaperaka, kao i prvog ploda te prikraćivanje vrhova rasta. Cilj sprovedenih radnji je da osiguramo ravnotežu između zelene mase i rodnosti, usmerimo biljku na poželjan rast kako bi bila snažnija, jakog korena, većeg prinosa i ranijeg dozrevanja.
Rezidbom postižemo bolju osvetljenost unutrašnjosti i donjih delova grma. Takođe, zalivanje, prihrana i zaštita su efikasniji, smanjuje se vreme dozrevanja, plodova ima više i krupniji su. Primenjuje se za krupnoplodne hibride i visoke sorte paprika.
Prvi korak rezidbe započinje uklanjanjem prvog ploda u rašljama prvog račvišta biljke.
Paprika, poput paradajza formira mnogobrojne zaperke koje je potrebno uklanjati. Posebno je važno ukloniti sve zaperke na stablu, ispod prvog račvišta. Postepeno se uklanjaju i listovi, iz čije osnove se formiraju, na stablu. To poboljšava prozračivanje grma i smanjuje kontakt vlažnog zemljišta i lisne površine.
Biljku možemo formirati na jednu, dve ili tri stabljike, najčešće dve. U osnovi možemo reći da se pre prvog račvišta uklanjaju svi zaperci i listovi. Kako se paprika dvojno grana, iz jedne grane nastaju dve, vremenom dolazi do zagušenja sredine grma. Na drugom račvištu se formiraju po dve grane i to je ukupno četiri. Sada uklanjamo sa svake strane po jednu. Postupak nastavljamo u visinu u cik cak formi.
Kako bi izbegli opterećenje, na jednoj biljci ostavljamo da se formira osam do deset plodova, a zatim obavimo pinciranje vrhova ili vršnih tačaka rasta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka