Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbor rasada
  • 23.05.2025. 07:30

Kako prepoznati kvalitetan rasad povrća?

Na šta paziti pri izboru rasada?

Kako prepoznati kvalitetan rasad povrća?
Foto: Shutterstock/ZhakYaroslav
  • 50
  • 0
  • 0

U "moru“ ponude rasada na pijacama, u poljo-centrima, u novije vreme i u tržnim centrima, baštovanima je teško da se odluče za kupovinu najboljih.

Loše za proizvođače rasada je skraćena glavna sezona prodaje. Bilo je loše vreme za pripremu gredica i sadnju, neki proizvodi su "prerasli“ i bačeni za kompostiranje.

Kako prepoznati kvalitet rasada povrća ako ste kupac? Evo nekoliko uopštenih saveta:

Kvalitet rasada povrća po izgledu

  1. Rasad po boji listova

Povrće ima prirodno različite nijanse zelene boje. Salate su svetlije zelene kao i ostalo lisnato povrće npr. blitva. Paprika ima svetliji sveže zelen list. Kupusnjače su modrozelenog do srednje zelenog lista grublje strukture. Paradjaz, patlidžan, krastavci i ostale tikvenjače (lubenice i dinje, tikvice, tikve) su tamnijeg lista od navedenih povrtnih vrsta. List im je posut dlačicama ili prevlakom, najčešće sivom.

U ponudi rasada preovladava tamnozelena do modrozelena boja lista i to kod svih vrsta povrća. Takve biljke su privlačne, ujednačene i bujnije. Stabljike su mekane i nežne, često.

Kaljenje rasada i priprema za presađivanje

Treba im duže prilagođavanje, u "zemlji“ će kasnije krenuti, kasnije će donositi plod, biće i manje otporne na različite nepovoljne uslove. Bez obzira na trenutnu zaštitu od bolesti i štetočina.

2. Veličina rasada

Danas se traži sve veliko, pa je i veliki rasad naizgled dobar i vaš prvi izbor. Ipak, ponekad imaju izdužene stabljike zbog malo prostora u kojem rastu (manje od 5 cm prečnika posude kod plonosnog povrća). Korenov sistem je stisnut u supstratu i nema mesta za rast.

Pretvrda, "odrvenela“ stabljika je znak starosti rasada tj. trebala je biti presađena mnogo ranije.

Svaka se bolje prima ukoliko je "mlađa“, s normalno razvijenim korijenom, s nekoliko pravih listova. Ukoliko je starija mora biti u većem prostoru. Što manje prostora ima to će se brže i više izdužiti. To takođe znači da će s porastom krenuti kasnije.

Kvalitet rasada i povjrenje u proizvođača (prodavca)

1. Asortiman rasada

Za primer navodim rasad paradajza koji svi nabavljaju za uzgoj. Lepo izgleda štand s 15 vrsta paradajza. Svaki može (i ne mora) biti krupan, mesnat, otporan, ukusan, hibridan, visok, nizak. Baš kakav želite. To možete sami da proverite tek za dva meseca rasta u bašti ili na njivi. Najbujnije će možda doneti malo kržljavih plodova. To može biti rezultat sakupljanja semena od hibridnog paradajza.

2. Cena rasada

Ovde govorimo o poreklu semena povrća i načinu uzgoja. D ali je rasad gajen od deklarisanog ili sakupljanog samena? Ili od hibridnog semena namenjenog prvenstveno za komercijalne proizvođače povrća ili je od sortnog semena?

Troškovi uzgoja pikiranih biljaka i onih u većim posudama sa više supstrata su znatno viši, jer i uzgoj traje duže. Kaljeni rasad takođe bi trebao da bude bolje vrednovan.

Proizvodnja rasada: Izbegnite najčešće greške

Na kraju, umesto zaključka pohvala poljoprivrednicima koji prodaju rasad. Uz strpljenje i volje da pomognu kod izbora vrste povrća, usvajaju i reklamne načine poput "akcijskih cina“. A nenadmašni su i duhoviti u predstavljanju svojih proizvoda.


Tagovi

Povrće Rasad Kvalitet Savet


Autorka

Sunčica Dombaj

Više [+]

Sunčica Dombaj, diplomirani inženjer agronomije, viši je stručni savetnik hortikulture.