Pretraživanje tekstova
Popunite rupe, dezinfikujte, dodajte izolacioni sloj i spremni dočekajte niske temperature.
Bliži se vreme kada ćete svoj staklenik koristiti sve više - za salatu, cveće, rano u proleće za rasad. Sada je pravo vreme da proverite u kakvom je stanju.
Prvo proverite ima li gde pukotina, te ih popunite izolacionom penom ili silikonskim lepkom. Dobro očistite stakla, da što bolje propuštaju svetlo.
Takođe, obavite i dezinfekciju koja se radi isto kao i kod dezinfekcije plastenika. Uklonite biljne ostatke, perite sa toplom vodom, uz dodatak sode bikarbone, a za unutrašnjost iskoristite sumpor.
Kod dezinfekcije sumporom, za dezinfekciju 1m³ potrebno je utrošiti 10 g do 20 g sumpora, maksimalno 30 g, a potom 24 sata nemojte ulaziti u staklenik. Sagorevanjem sumpora nastaje sumpordioksid. Ovaj postupak se sprovodi pri temperaturi vazduha iznad 12ºC. Kada se sumporne trake zapale, potrebno je brzo napustiti plastenik i dobro ga zatvoriti.
Operite sav alat toplom vodom i premažite ga alkoholom, a oko staklenika uklonite otpad i korove.
Izolaciju možete pojačati tako što ćete sa unutrašnje strane staklenika nalepite plastiku sa jastučićima, koja se koristi za ambalažu. Najbolje je koristiti dvoslojnu plastiku. Spojite je na celu strukturu, kako bi bila što dalje od stakla. Tako ćete stvoriti dodatni prostor izolacionog vazduha.
Dobro izolovan staklenik može produžiti sezonu do šest nedelja, odnosno očuvati biljke zimi.
Foto: basel101658 / Bigstock
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U 3 koraka do bogate organske bašte
U organskoj bašti možemo ubrati plodove i odmah ih konzumirati bez straha da ćemo naštetiti našem zdravlju sa željom da proizvedete sopstveno, zdravo, ukusno voće i povrć...