Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika roga
  • 23.02.2025. 07:30

Koje hibride paprike roge birati za baštu i plastenik?

Zahvaljujući naprednoj selekciji, razvijeni su hibridi koji donose veće prinose, bolju otpornost na oboljenja i prilagodljivost različitim uslovima uzgoja. Izdvajamo dva!

Koje hibride paprike roge birati za baštu i plastenik?
Foto: Shutterstock/Jakob Berg
  • 218
  • 26
  • 0

Paprika roga je jedna od najcenjenijih sorti, prepoznatljiva po svom duguljastom obliku, intenzivno crvenoj boji i slatkom ukusu. Zbog široke primene, od sveže konzumacije do pripreme ajvara, sosova i pečenja, nezaobilazna je namirnica u mnogim kuhinjama.

Danas, zahvaljujući naprednoj selekciji, razvijeni su hibridi koji donose veće prinose, bolju otpornost na bolesti i prilagodljivost različitim uslovima uzgoja. Među njima se izdvajaju Kaptur F1 i Mišina F1, sinonimi za visoke prinose i kvalitetne plodove.

Kaptur F1 - savršen izgled

Ako tražite papriku koja donosi odlične prinose i plodove vrhunskog kvaliteta, birajte Kaptur F1. Ovaj hibrid daje krupne, mesnate plodove dužine 18-22 cm i težine 200-250 g, koji su tamnozeleni dok sazrevaju, a zatim prelaze u intenzivno crvenu boju.

Njegova čvrsta struktura, sa debelim mesom (5-6 mm), osigurava dug vek trajanja i otpornost na transport, dok visoka otpornost na bolesti olakšava proizvodnju. Brzo i ujednačeno sazrevanje omogućava lakšu organizaciju berbe, što ga čini idealnim za svežu prodaju i industrijsku preradu (ajvar, sosovi, konzerviranje).

crvena paprika roga
Paprika roga nije samo povrće, ona je nezamenjiv deo kulinarske tradicije (Foto: Biljana Ljubisavljević)

Mišina F1 - neprikosnoveni izbor za ajvar

Za one koji žele savršenu papriku za ajvar i pečenje, Mišina F1 je nepogrešiv izbor. Ovaj hibrid se ističe intenzivno crvenom bojom i bogatim, punim ukusom, uz visok sadržaj suve materije - ključnog faktora za kvalitetan ajvar. Što paprika ima više suve materije, to će ajvar biti gušći, aromatičniji i kvalitetniji, jer sadrži manje vode, a više koncentrisanih šećera, vlakana i ukusa.

Njegovi plodovi dužine 16-20 cm i težine 180-230 g imaju tanku pokožicu koja se lako ljušti, pa je savršen za pečenje. Osim toga, odlična otpornost na bolesti, posebno na plamenjaču i virus mozaika, olakšava proizvodnju.

Garantovan uspeh

Bez obzira da li papriku uzgajate za svježu prodaju, preradu ili domaću upotrebu, ovi hibridi donose sigurnost i isplativost. Uz pravilnu agrotehniku, redovno navodnjavanje, pravilnu ishranu i zaštitu od bolesti, možete očekivati vrhunski kvalitet i odlične prinose.

Proizvodnja roge u zatvorenom prostoru - kako primeniti prihranu?

Paprika roga nije samo povrće, ona je nezamenjiv deo kulinarske tradicije. A uz prave hibride, vaša proizvodnja može biti još uspešnija!


Tagovi

Paprika roga Hibridi paprike Kaptur F1 Mišina F1 Uzgoj paprike Sveža paprika Paprika za ajvar


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.