Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja paprike
  • 30.10.2025. 16:00
  • Šumadijski okrug, Žabare, Topola

Moravska kapija najlepše miriše kad se sprema zimnica, Dobrica sadi samo ovu sortu

Zbog mesnatih mirisnih plodova domaćice rado biraju upravo ovu sortu za pripremu ajvara i za ostavljanje u zamrzivač. Zato Dobrica Vesić iz okoline Topole nema problem da proda celokupne količine koje proizvede.

Moravska kapija najlepše miriše kad se sprema zimnica, Dobrica sadi samo ovu sortu
Foto: Marija Lazarević
38
0
0

Dobrica Vesić iz sela Žabare kod Topole već sedam godina gaji povrće na otvorenom. Sadi papriku, kupus i paradajz i zadovoljan je prinosom i kvalitetom plodova koje dobija, iako je proizvodnja na otvorenom prostoru dosta zahtevnija i teža nego u zaštićenom.

Kako priča za Agroklub, već godinama sadi istu sortu paprike, a za to ima nekoliko razloga.

"Opredelio sam se za sortu Moravska kapija, jer na ovom prostoru dobro rađa, na svakoj biljci je po šest, sedam krupnih i kvalitetnih paprika. Mesnata je, ukusna i domaćice kažu da cela kuća miriše kada se peče na smederevcu", kaže ovaj proizvođač.

Obavezno navodnjavanje

Pojašnjava nam da, iako se dobro pokazala na ovom lokalitetu, navodnjavanje je obavezno, kao i redovna prihrana.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na šta posebno treba paziti?

"Zbog toga sam i postigao vrhunski kvalitet. Nismo imali problem sa bolestima, štetočinama. Hvala Bogu, i grad nas je zaobišao, tako da sam prinosom i kvalitetom i više nego zadovoljan."

Dobrica Vesić
Već godinama sadi istu sortu paprike

Zbog mesnatih mirisnih plodova domaćice rado biraju upravo ovu sortu za pripremu ajvara i za ostavljanje u zamrzivač. Zato Dobrica nema problem da proda celokupne količine koje proizvede.

Sve proda

"Sve što je zrelo beremo i u danu prodamo, većinu ovde na njivi, ljudi dolaze i kupuju. Višak iznosimo na pijacu u Topoli i zadovoljni smo dinamikom prodaje. Uglavnom ide na kutiju po 150, 140 dinara za kilogram, a ukoliko vreme dozvoli da sazri sve, verovatno će cena biti i niža", naglašava ovaj povrtar.

Moravska kapija, paprika
"Mesnata je, ukusna i domaćice kažu da cela kuća miriše kada se peče na smederevcu", kaže Dobrica

Dobrica sa svojom suprugom veći deo godine provodi na njivi. Kako kaže, u povrtarskoj proizvodnji potrebno je dosta ljudskog rada - od sadnje, zalivanja, prihrane, pa do berbe koja se obavlja ručno, a svaki plod se pakuje u kutije koje spremno čekaju kupce.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Topola Moravska kapija Proizvodnja Dobrica Vesić


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.