Zbog mesnatih mirisnih plodova domaćice rado biraju upravo ovu sortu za pripremu ajvara i za ostavljanje u zamrzivač. Zato Dobrica Vesić iz okoline Topole nema problem da proda celokupne količine koje proizvede.
Dobrica Vesić iz sela Žabare kod Topole već sedam godina gaji povrće na otvorenom. Sadi papriku, kupus i paradajz i zadovoljan je prinosom i kvalitetom plodova koje dobija, iako je proizvodnja na otvorenom prostoru dosta zahtevnija i teža nego u zaštićenom.
Kako priča za Agroklub, već godinama sadi istu sortu paprike, a za to ima nekoliko razloga.
"Opredelio sam se za sortu Moravska kapija, jer na ovom prostoru dobro rađa, na svakoj biljci je po šest, sedam krupnih i kvalitetnih paprika. Mesnata je, ukusna i domaćice kažu da cela kuća miriše kada se peče na smederevcu", kaže ovaj proizvođač.
Pojašnjava nam da, iako se dobro pokazala na ovom lokalitetu, navodnjavanje je obavezno, kao i redovna prihrana.
"Zbog toga sam i postigao vrhunski kvalitet. Nismo imali problem sa bolestima, štetočinama. Hvala Bogu, i grad nas je zaobišao, tako da sam prinosom i kvalitetom i više nego zadovoljan."
Zbog mesnatih mirisnih plodova domaćice rado biraju upravo ovu sortu za pripremu ajvara i za ostavljanje u zamrzivač. Zato Dobrica nema problem da proda celokupne količine koje proizvede.
"Sve što je zrelo beremo i u danu prodamo, većinu ovde na njivi, ljudi dolaze i kupuju. Višak iznosimo na pijacu u Topoli i zadovoljni smo dinamikom prodaje. Uglavnom ide na kutiju po 150, 140 dinara za kilogram, a ukoliko vreme dozvoli da sazri sve, verovatno će cena biti i niža", naglašava ovaj povrtar.
Dobrica sa svojom suprugom veći deo godine provodi na njivi. Kako kaže, u povrtarskoj proizvodnji potrebno je dosta ljudskog rada - od sadnje, zalivanja, prihrane, pa do berbe koja se obavlja ručno, a svaki plod se pakuje u kutije koje spremno čekaju kupce.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka