Ne čekajte da biljke "zatraže" vodu – planirajte navodnjavanje unapred, prilagodite se vremenskim uslovima i pratite stanje zemljišta i biljke svaki dan.
Prema najavama meteorologa, pred nama su letnji dani sa temperaturama iznad 30°C, a oni predstavljaju ozbiljan izazov za plasteničku proizvodnju povrća, naročito za osetljive kulture poput paprike, paradajza i krastavca.
Neadekvatno navodnjavanje u ovim uslovima može dovesti do velikih problema - od smeđe (suve) truleži vrha ploda, preko slabe oplodnje, pa sve do opadanja cvetova i formiranih plodova.
Uvreženo je mišljenje da se zalivanje izbegava u najtoplijem delu dana. Međutim, kod ekstremno visokih temperatura, ako je plastenik pregriean i zemlja se brzo isušuje, preporučuje se i povremeno zalivanje upravo u najtoplijem delu dana (između 12 i 15 sati), i to kapanjem kako bi se sprečio stres biljke i fiziološki poremećaji.
Najefikasniji sistem navodnjavanja je kap po kap, jer osigurava konstantnu vlagu u zoni korena, bez suvišnog orošavanja listova koje može podstaći razvoj bolesti. U slučaju da se koriste sistemi orošavanja, treba ih aktivirati kratkotrajno i ciljano - isključivo kada temperature ugrožavaju stabilnost biljke.
Kod paradajza i paprike, nedostatak vode u kombinaciji s visokim temperaturama često uzrokuje fiziološki poremećaj poznat kao "suva trulež vrha ploda" (blossom-end rot). Kod krastavca dolazi do deformacije plodova, a kod svih kultura može nastupiti smanjena oplodnja i opadanje cvetova jer dolazi do sušenja polena i loše klijavosti.
Osim pažljivog navodnjavanja, preporučuje se korišćenje dodatnih mera za smanjenje temperature i stresa u plastenicima:
Pametno zalivanje tokom leta: Kako smanjiti potrošnju vode u bašti
U plasteničkoj proizvodnji tokom letjnih vrućina voda je najvažnija za opstanak i kvalitet. Redovno i pažljivo navodnjavanje, uz dodatne mere za regulaciju mikroklime, osigurava ne samo visok prinos, nego i zdrav, tržišno prihvatljiv plod.
Tagovi
Autor