Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevencija
  • 07.07.2025. 07:30

Nepravilno sazrevanje paradajza? Evo šta vam nisu rekli

Ostaju li vam delovi ploda zeleni, svetložuti ili sivozeleni, čak i kada ostatak potpuno sazri?

Nepravilno sazrevanje paradajza? Evo šta vam nisu rekli
Foto: Shutterstock/Uryupina Nadezhda
70
0
0

Nepravilno sazrevanje plodova paradajza, poznato i pod nazivom blotchy ripening ili blotchy paradajz, česta je fiziološka pojava u plasteničkoj proizvodnji, naročito u negrejanim objektima.

Manifestuje se tako da delovi ploda ostaju zeleni, svetložuti ili sivozeleni, čak i kada ostatak potpuno sazri. Ova pojava nije rezultat bolesti ili štetočina, već kombinacije različitih stresnih faktora.

Najčešći uzroci blotchy paradajza:

  • Niske noćne temperature i velike temperaturne oscilacije usporavaju biohemijske procese vezane za zrenje.
  • Nedostatak svetlosti, bilo zbog vremenskih uslova ili pregustog sklopa biljaka, utiče na smanjenje fotosinteze i sinteze pigmenta.
  • Neravnoteža u ishrani, posebno višak azota i nedostatak kalijuma, direktno usporavaju stvaranje likopena – crvenog pigmenta u plodu.
  • Iako se ponegde blotchy povezuje i s virusom duvanskog mozaika (TMV), u praksi ne postoje čvrsti dokazi da je taj virus uzrok ove pojave.

Različita reakcija hibrida

Nisu svi hibridi jednako osetljivi. Visoki hibridi paradajza najčešće pokazuju simptome neravnomernog sazrevanja na jednoj do dve etaže (donji spratovi plodova), dok ostatak biljke daje plodove koji normalno sazrevaju. Kada se uoči problem, obično je kasno.

paradajz
Ključ leži u prevenciji (Foto: Depositphotos/ icefront)

Naime, simptomi postaju uočljivi tek kada plod počne da menja boju. Nažalost, tada je već kasno za preventivne mere. Pojačana prihrana kalijumom u toj fazi može samo delimično da ublaži štetu.

Šta uraditi?

Kao preventivna mera, preporučuju se hibridi manje osetljivi na stresne uslove. Takođe, paradajz treba uzgajati u optimalnom sklopu – ni previše gusto, ni previše retko – kako bi se osigurala dobra osvetljenost i prozračnost.

Paprika sada najviše raste: Evo šta treba uraditi

Održavajte pravilan odnos azota i kalijuma, te vodite računa o pH vrednosti rastvora i zemljišta (idealno blago kiselo). U ranim fazama rasta, korisna može biti primena mikroelemenata poput bora i cinka, koji pomažu u pravilnom razvoju i otpornosti biljke.

Nepravilno sazrivanje paradajza je rezultat kombinacije stresnih faktora i grešaka u ishrani. Ključ leži u prevenciji, pravilnoj agrotehnici, uravnoteženoj ishrani i izboru otpornih hibrida. Kada se jednom pojavi, štetu je teško nadoknaditi, pa je zato važno reagovati na vreme.


Tagovi

Plodovi paradajza Blotchy ripening Blotchy paradajz Neravnomerno sazrevanje Prevencija Virus duvanskog mozaika


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.