Sezona kiseljenja kupusa je uveliko u jeku, a njegova cena ove godine je znatno niža nego lani. I dok to raduje kupce, s druge strane zadaje glavobolju proizvođačima.
Zima se kod nas ne može zamisliti bez kiselog kupusa, u protivnom kako bi uživali u ukusu ukrčkane sarme i dobro zapečenog podvarka. Mnogi su ga već stavili u burad, a ima i onih koji ovih dana obilaze pijace ili idu direktno kod proizvođača u kuću ili na njivu da izaberu glavice i količinu koje njima odgovaraju.
Ovog sezonskog povrća ima u ponudi, proizvođači kažu da je dobro rodio uprkos suši, kvalitet je odličan zahvaljujući navodnjavanju i dobrim i pravovremenim agrotehničkim merama. Ali je cena niska. I dok to raduje kupce, s druge strane zadaje proizvođačima glavobolju.
Nikola Babić iz Rume rasadom kupusa u julu je zasadio nešto više od hektara. Sam je proizveo rasad što je veliki i odgovoran posao. Dok je rastao na njivi nije bilo kiše do kraja septembra što znači da je morao da ga navodnjava, a to je, kako nam je rekao, skupa agrotehnička mera.
"Kupus je odlično rodio, glavice su zdrave, lepe, imam bravo potomak i bukurešt, odlični su za zimnicu. Trenutna cena je 30 dinara, daleko je niža nego prethodne godine. Drugar iz Nemačke mi je poslao fotografiju gde se lepo vidi da kilogram košta 1,29 evra", rekao nam je Nikola očekujući kupce kojih je sve manje i manje.
Kaže još da svakodnevno nudi ovo povrće očišćen i složen u prikolicu, ali veliki problem njemu i malobrojnim proizvođačima u Rumi prave nakupci. Oni su za njegov kupus odličnog kvaliteta nudili samo šest dinara, te se on pita da li toliko košta sav njegov trud ali i ulaganja.
"Prodaja na veliko je aktuelna do kraja godine. Ono što ostane na njivi je pod znakom pitanja, ukoliko padne sneg sačuvaće ga od izmrzavanja, a ako budu veliki minusi kupus propada. Ali svakako ne mogu dugo čekati, parcelu moram orati", dodaje naš sagovornik, objašnjavajući da već 45 dana od osam do 16 časova prodaje kupus smrzavajući se i da bar neko na veliko ponudi 15 dinara prodao bi sve.
"Jedva čekam da rešim ovu situaciju sa kupusom i da počnem da orem, volim miris uzorane zemlje. Naredne godine smanjiću proizvodnju, neću da ga džabe dajem drugima", rekao nam je ovaj Rumljanin.
Ivan Vujičić iz sela Glušci kupus ima na površini od 50 ari. Rod je odličan ali kako nam je objasnio cena je niska i ne pokriva troškove proizvodnje.
"Bilo je dosta ulaganja, najviše u zalivanje, a i danas radnike plaćam da seku kupus, satnica košta 500 dinara. Na pijaci košta 25 do 30 dinara, a otkupna cena na veliko je toliko niska da se ne isplati seći ga. Ima puno nakupaca", rekao nam je ovaj poljoprivrednik napominjujući da bi cena od 45 do 50 dinara tek pokrila troškove proizvodnje.
Vujičiću je na njivi ostalo još oko šest tona kupusa, ali ako ga ovih dana ne proda moraće da ga zaore, i zato je sad siguran da dogodine neće saditi ovo povrće.
Ivan Lehotski iz Bačkog Petrovca kaže da je ponuda ove jeseni velika, mnogo ga je na njivama ali i u baštama, a potražnja je mala. On je zasadio kupus na 2,5 jutra, odlično ga je odnegovao, ali i potrošio dosta novaca, a sada kada treba da povrati uloženo to nije moguće jer je cena od 30 dinara niska.
"Prošla godina je za proizvođače bila dobra ali ova nije. Gotovo sav kupus mi je još uvek na njivi, da bar nađem ozbiljnog kupca i pokrijem troškove ali bojim se da ću biti u minusu", kaže Ivan i dodaje da će do naredne sezone dobro razmisliti da li će ponovo saditi ovo povrće, a možda će se kako kaže rukovoditi i onom starom - gde si izgubio tu i traži.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.
Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]Foto prilog
Tagovi
Autorka