Pretraživanje tekstova
Crni luk je zasejan na oko 5.000 hektara, pa Srbija ima dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz u zemlje regiona.
Zemljoradnička zadruga Čurug ovih dana sortira i pakuje crni luk za prodaju. Konkurencija je velika, kao i uvoz, pa je i cena pala. Međutim, tražnja za ovim povrćem je velika, posebno kada je reč o velikim trgovinskim lancima.
"Cena se kretala 18 dinara plus PDV, pa je sada već pala i na 15 dinara. To nije tržišna logika. Kada imate veću količinu luka, onda bi cena trebalo da bude manja. Ove godine je manje rodilo, a cena je opet dosta niska. To je zbog konkurencije, ima dosta luka iz uvoza", objašnjava direktor zadruge Jovan Milin za RTS.
Crni luk je zasejan na oko 5.000 hektara, pa Srbija ima dovoljno za domaće potrebe, ali i za izvoz u zemlje regiona. Ipak, zbog uvoza i lošeg skladištenja luka događa se da godišnje propadne i četvrtina proizvodnje.
Zadruga u Čurugu ima oko 500 kooperanata, a zahvaljujući hladnjači kapaciteta 600 tona, mogu da čuvaju povrće.
"Cene repromaterijala, sadnog materijala i nafte su otišle gore, a naše povrće ostaje dole. Bez obzira na to, garantujem da je naše povrće zdravo i bezbedno", kaže Vladimir Topolski, povrtar iz Čuruga.
Foto: Mike Mozart / Flickr
Izvori
Tagovi
Vladimir Topolski Jovan Milin Čurug Zadruga
Autorka
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..