Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pinciranje paradajza
  • 11.05.2025. 07:30

Plastenik pun, ali plodovi mali? Proverite da li ste uradili ovo na vreme!

Uklanjanje zaperaka treba obavljati ručno, dok su još mali - najbolje dok ne pređu dužinu od 5 cm.

Plastenik pun, ali plodovi mali? Proverite da li ste uradili ovo na vreme!
Foto: Shutterstock/Viktorya Telminova
  • 76
  • 4
  • 0

Zakidanje zaperaka, poznato i kao pinciranje, jedna je od ključnih agrotehničkih mera u intenzivnoj proizvodnji paradajza, posebno kod sorti koje rastu neprekidno (nedeterminantne sorte). Ova mera omogućava pravilno formiranje biljke, bolje provetravanje i osunčanost, efikasnije korišćenje hranljivih materija te, što je najvažnije, stabilan i visok prinos plodova dobrog kvaliteta.

Zaperci su bočni izbojci koji se razvijaju u pazuhu između glavne stabljike i lista. Njihovo uklanjanje treba obavljati ručno, dok su još mali - najbolje dok ne pređu dužinu od 5 cm. Na taj način rana koja ostaje nakon uklanjanja ostaje mala, brzo zarasta i smanjuje se rizik od ulaska patogena.

Idealni uslovi za pinciranje

Zakidanje zaperaka preporučljivo je obavljati tokom toplog, sunčanog i suvog vremena, kako bi biljke bile što otpornije, a uslovi za razvoj bolesti svedeni na minimum. Ako je moguće, nemojte navodnjavati tog dana, jer visoka vlažnost dodatno povećava rizik od infekcija.

mladi paradajz
U plasteničkoj proizvodnji paradajza ova mera ima dodatnu važnost (Foto: Martina Popić)

Ručno uklanjanje zaperaka je važno i zbog fitosanitarne sigurnosti. Naime, kada se zaperak prstima otkine, on ostaje u ruci, bez kontakta s ostatkom biljke, čime se znatno smanjuje mogućnost prenosa virusa, posebno u plastenicima gde su biljke zbijene i uslovi za širenje bolesti povoljniji.

Specifičnosti pinciranja u plasteničkoj proizvodnji

U plasteničkoj proizvodnji paradajza ova mera ima dodatnu važnost. Zbog zatvorenog prostora i ograničenog kretanja vazduha, plastenici imaju idealne uslove za razvoj bolesti, pogotovo kod povišene temperature i vlažnosti. Redovno zakidanje zaperaka doprinosi boljoj prozračenosti biljaka, sprečava zagušenje zelene mase i omogućava lakšu kontrolu mikroklime unutar plastenika.

Pinciranje paradajza: Kada se uklanjaju svi zaperci, a kada ne?

U slučajevima kada se zaperci previše razviju pre uklanjanja, ili kada se rad mora obaviti pri visokoj vlažnosti vazduha (npr. zbog vremenskih prilika ili obaveza), preporučuje se tretman fungicidom, prvenstveno botriticidom radi zatvaranja rana i prevencije infekcije, naročito sivom plesni (Botrytis cinerea), koja je čest problem u plasteničkim uslovima.

Ovom jednostavnom merom osiguraćete zdravlje biljke, bolji pristup svetlosti i vazduhu, te značajno doprineti boljem prinosu i kvalitetu ploda. Redovna praksa zakidanja zaperaka treba da bude sastavni deo svake ozbiljne tehnologije uzgoja paradajza u zaštićenom prostoru.


Tagovi

Zakidanje zaperaka Pinciranje Proizvodnja paradajza Bočni izbojci Ručno uklanjanje zaperaka Plastenička proizvodnja


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prinos višnje na teritoriji Timočke Krajine je u većini zasada prepolovljen, a na nekim parcelama mraz je odneo čak 80% roda. U zasadima koji nisu redovno tretirani zabeleženo je prisustvo biljnih vaši, kao i štete na plodovima izazvane nap... Više [+]