Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fulvia fulva
  • 04.08.2023. 10:30

Plesnjivosti lista paradajza - kako je prepoznati i tretirati?

Prethodnih godina bolest se tek pojavljivala u fazi berbe, ali ove godine zbog povećane vlažnosti bolest je uveliko prisutna i uzrokuje stradanje lisne mase.

Plesnjivosti lista paradajza - kako je prepoznati i tretirati?
Foto: Depositphotos/svKlara
6.439
306
0

Prouzrokovač plesnivosti lista paradajza, Fulvia fulva, isključivo se javlja na biljci koja se gaji u zaštićenom prostoru, te u slučaju jačeg napada može prouzrokovati ekonomske štete usled smanjenog prinosa i sporog sazrevanja plodova. Uslovi koji dovode do pojave bolesti su najčešće visoka relativna vlažnost vazduha (preko 80%) i suviše gust sklop biljaka koji onemogućava provetravanje.

"Prethodnih godina bolest se tek pojavljivala u fazi berbe, ali ove godine zbog povećane vlažnosti bolest je uveliko prisutna i uzrokuje stradanje lisne mase", navodi savetodavac Milica Veletić, u PSSRS.

Prepoznajte bolest 

Simptomi bolesti se najčešće pojavljuju na listovima, ali mogu se pojaviti i na lisnim peteljkama, cvetovima, stabljici i plodovima paradajza. Na licu lista prvo se pojavljuju svetlozelene ili žute pege s nejasnim ivicama, a na naličju lista, naspram pega, dolazi do sporulacije gljive, što se uočava u vidu karakteristične maslinastozelene somaste i guste prevlake. 

"U povoljnim uslovima baršunasta prevlaka se širi, zahvata celi list koji nekrotira, uvija se, vene i suši. S obzirom na to da je relativna vlažnost vazduha znatno veća pri zemljištu, u početku pojave bolesti najčešće su napadnuti donji listovi, nakon čega se vremenom bolest širi prema vrhu biljke", pojašnjava savetodavac.

Za razvoj ove gljive od presudnog značaja su temperatura i relativna vlažnost (Foto: Depositphoto/fotokostic)

Zaraženi listovi otpadaju pre vremena. Simptomi bolesti se u našim uslovima retko javljaju na otvorenom polju, osim u uslovima velike vlažnosti. Patogen se u uslovima spoljne sredine održava u zemljištu kao saprofit, ili na biljnim ostacima u obliku sklerocija i konidija. Takođe, on se može preneti zaraženim semenom paradajza. 

"Za razvoj ove gljive od presudnog značaja su temperatura i relativna vlažnost, tako da infekcije nastaju pri temperaturi od oko 22-24°C, i vlažnosti 90-95 odsto", kaže Veletić.

Kada tretirari biljku?

Uzimajući u obzir ciklus razvoja gljive i optimalne uslove, najbolji rezultati za kontrolu se postižu primenom plodoreda, uništavanjem biljnih ostataka, dezinfekcijom zemljišta i semena, upotrebom zdravog rasada, gajenjem rezistentnih sorti i hibrida, izbegavanjem preobilnih navodnjavanja i preguste sadnje, te redovnim provetravanjem objekta. 

Paradajz za uspešan rast i razvoj zahteva nižu relativnu vlažnost vazduha, pa u toku čitave vegetacije optimum je 50-60 odsto, a pri cvetanju 45-50 odsto. 

Šta beremo i sejemo u avgustu?

"U uslovima visoke relativne vlažnosti vazduha biljke su osetljive na pojavu bolesti, smanjena je oplodnja, transpiracija, a samim tim i normalna ishrana biljke", ističe ova stručnjakinja i dodaje da je tretman fungicidima potrebno uraditi kod pojave prvih simptoma, kako se bolest ne bi proširila i izazvala defolijaciju, ali tek pošto je sa biljaka uklonjeno zaraženo lišće. 

Većina fungicida koji se koriste za suzbijanje plamenjače i crne pegavosti paradajza deluju i na prouzrokovača plesnivosti lista paradajza. Najčešće se koriste preparati na bazi aktivnih materija difenokonazola i azoksistrobina.


Tagovi

Fulvia fulva Tretman paradajza Fungicid Bolest paradajza Milica Veletić Plesnivost lista


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije svaki problem vidljiv golim okom. Nije svaka razlika očigledna. Ali svaka informacija može da unapredi proizvodnju. Na slici je isti atar koji gledamo svaki dan — samo drugim očima — očima multispektralne kamere. #RuralFoto # Proizvodn... Više [+]