Među paprikom koju će zasaditi naći će se najviše narandžasta domaća ajvarka od koje vranjske domaćice spremaju najlepši ajvar.
Proizvođaču ranog povrća Srbi Stanimiroviću iz Donjeg Neradovca kod Vranja poslednjih dana stalno se javljaju kupci sa pitanjem kada će da im ponudi prve plodove. Svima im objasni da se zasađene biljke nalaze u odličnom stanju i da po zrele mogu da dođu za nekih dvadesetak dana.
Otkako je počeo da se bavi proizvodnjom povrća u plastenicima ovaj povrtar svoje proizvode prodaje na kućnoj adresi. A to je i glavni razlog zašto joj je ostao veran svih ovih godina. Za ovu privilegiju izborio se isključivo kvalitetom, a to su u startu prepoznali njegovi lojalni kupci.
U skladu sa potražnjom, već godinama organizuje svoju proizvodnju. Redovno im izlazi u susret i kada požele da od njega kupe neke druge sorte ranog povrća. Zato je ove godine u plastenicima, pored domaćeg dugog krastavca, ljute i slatke paprike i roze paradajza, prvi put zasadio sorte paradajz uragan i optima.
Međutim, vrlo brzo posle sadnje na nekim korenovima se pojavila plamenjača.
"Odmah sam ih iščupao i zasadio nove. Posle toga se plamenjača na paradajzu nije više pojavljivala", kaže ovaj povrtar.
Ovo je, kaže, prouzrokovalo nestabilno vreme sa čestom promenom temperature. Mraz koji je u vranjskom kraju zabeležen krajem aprila usporio je rast biljaka.
I pored toga, on je zadovoljan njihovim stanjem. Posebno od kada su kada počeli da se pomaljaju prvi plodovi na krastavcu i paradajzu. Stanimirović kaže da su pčele i bumbari bili vredni prilikom oprašivanja, a on se i ove godine potrudio da u blizini plastenika ostavi neke poljske cvetove i na taj način ih stimuliše da zađu u plastenike i opraše njihovo procvetalo povrće.
Dok neguje zasađeno povrće, sa suprugom Stojanom češće nego inače zagleda novozasađene sorte paradajza. Posebno se divi zametnutim plodovima optima paradajza. Kaže da je ova sorta poznata po izvanrednom ukusu, a onaj ko ga jednom proba nastavlja da ga i dalje kupuje.
“Pogodan je za gajenje u plastenicima i na otvorenom. Plod je lep i čvrst i zbog toga ga kupci vole."
Ističe da je ispunio sve preduslove da ova vrsta paradajza u njegovim plastenicima formira koren srednje bujnosti sa jakim cvastima na kojima će se naći od tri do pet plodova.
“Povrće uzgajam na zemlji smonici koja je nadaleko poznata po kvalitetu. Đubrim je isključivo stajnjakom, a zalivam vodom iz bušotine koju sam napravio odmah uz plastenike”, priča naš sagovornik.
Zbog ovakvog načina uzgoja njegovi proizvodi su svake godine na ceni kod kupaca i uvek se traži kilogram više.
“Kada dođu da kupe, većina njih kaže da im pipremim sve što je u tom trenutku sazrelo. Ovakav način trgovine i te kako prija nama proizvođačima i pravo je zadovoljstvo raditi sa takvim ljudima."
Svih ovih godina, koliko se bave povrtarskom proizvodnjom, porodica Stanimirović trudi se da obezbedi neophodne količine povrća za verne kupce. Zbog toga će ove godine, posle duge pauze, ponovo početi sa proizvodnjom paprike za zimnicu na otvorenom prostoru. Među paprikom koju će zasaditi naći će se najviše narandžasta domaća ajvarka od koje vranjske domaćice spremaju najlepši ajvar, jer sadrži mali procenat vode.
Tagovi
Autorka