Vedrana i Marko Nedeljkov iz Kaća danas se uspešno bave uzgojem mini lubenica. Ipak, sam početak bio je prepun izazova, jer niko nije želeo da ih kupi.
Po profesiji agronomi, a u duši zemljoradnici, Vedrana i Marko Nedeljkov iz Kaća kraj Novog Sada odlučili su da nakon završenih studija svoj život nastave na seoskom domaćinstvu Markovog deda Joce. Dedina tradicija ubrzo postaje njihova inspiracija za proizvodnju mini lubenica, a njihov brend je sada poznat ne samo kod nas, već i u svetu.
"Bili smo hrabri, pa smo prve godine posejali 1.000 semena. Iskoristili smo tezgu koju smo već imali na pijaci i te godine smo prodavali sami. Bilo je zanimljivo, jer niko nije želeo da kupi", kaže Vedrana kroz osmeh, inače po struci inženjer melioracija.
Kako dodaje, bilo je puno komentara, uglavnom negativnih. Jedni su govorili da su sigurno uvežene, drugi da ništa to ne valja i ne izgleda lepo. Ne želeći da odustanu, smislili su način kako da privuku kupce.
"Seckali smo lubenice i vijali ljude na pijaci da probaju, a onda je Marko na jednom papiru napisao 'Slatka, mala iz Kaća', ne znajući da će nam se kasnije baš tako zvati brend."
Naredne godine su mini lubenice posejali na površini od pola hektara i zakupili tezge na pijaci ne samo u Novom Sadu, već i u Beogradu. U trećoj godini proizvodnje javio se prvi market u Srbiji koji je želeo saradnju, a nekoliko godina kasnije njihove mini lubenice su pronašle svoje mesto i u inostranim marketima.
"Pre dve godine me je pozvala žena iz Razvojne agencije Vojvodine koja je bila oduševljena našim radom. Ponudila nam je da budemo izlagači na sajmu Fruit attraction u Madridu. Mislila sam da se neko šali sa mnom", navodi ona.
Odlazak na sajam u Španiji bio je zeleno svetlo za izvoz proizvoda u inostranstvo, a potom su usledili London i Berlin.
"U januaru naredne godine 'Slatka, mala iz Kaća' će biti izložena i na dalekom Istoku, u Dubaiju", ponosno kaže Vedrana.
Kada je reč o procesu proizvodnje mini lubenica, on je, kaže naša sagovornica, isti kao kod obične. Razlike su minimalne.
"Setva počinje krajem februara u plastenicima, a nega rasada traje sve do aprila ili početkom maja, kada se lubenice rasađuju na otvoreno polje. Rasađivanje se obavlja u nekoliko etapa kako bismo imali dužu sezonu i što kasniju berbu", pojašnjava ona.
Biljke koje se ranije rasađuju, dodaje, moraju se zaštititi niskim tunelima zbog, još uvek, neadekvatnih vremenskih uslova. Na jednoj biljci može biti od 8 do čak 12 plodova, dok je kod obične lubenice jedan, dva ili tri ploda.
"Razlika nije samo u broju plodova, već i u prihrani i momentu berbe. Mini lubenice se beru od četiri do šest puta, što zahteva više radne snage i više vremena."
Kako je potražnja za proizvodom rasla, porodica Nedeljkov je imala potrebu da poveća površine. Međutim, ubrzo su shvatili da ne mogu baš sve količine da proizvode sami, pa su odlučili da podele posao i sa drugim gazdinstvima. Vedrana nam pojašnjava kako je nastala kooperacija sa još osam proizvođača čije se parcele nalaze na različitim lokacijama.
"Mi kontrolišemo sve proizvođače, usmeravamo ih, savetujemo, sugerišemo, jer imamo iskustva u tome. Svaki kupac ima svoje zahteve za kalibrom i težinom gajbica, a kako je ovo premium proizvod, ne sme biti odstupanja, pogotovo kada je u pitanju kvalitet", ističe ona.
Više je razloga, kaže, zbog kojih su odlučili da podele proizvodnju sa drugima, iako mnogi kažu da je to greška.
"Imali smo slučaj pre nekoliko godina da nam je grad uništio hektar zasada. Gajenje na više lokacija smanjuje mogućnost od nepogoda i to je jedan od razloga zašto ne proizvodimo sami", navodi naša sagovornica.
Održavanje kvaliteta je, ističe, od izuzetnog značaja, pa je uzgoj na manjim površinama i u tom pogledu bolja opcija.
"Kada imate nekoliko hektara o kojima vodi računa jedna porodica, možete da uradite jako dobru proizvodnju, kvalitetniju. Naše lubenice imaju minimalni procenat nezrelih plodova, jer se održava taj premium kvalitet", kaže nam ona.
Sava Kompalić je treća generacija lubeničara u porodici - bere do 80 tona po hektaru
Tokom ove godine, prodali su 650 tona mini lubenice, a spremni su i da prošire proizvodnju i saradnje, ukoliko za tim bude potrebe.
"Najbitnije mi je da se ja ovako lepo osećam dok ovo radim", zaključuje na kraju razgovora.
Tagovi
Autorka